fbpx Как да превърнем компанията в „Най-доброто място за работа" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Как да превърнем компанията в „Най-доброто място за работа"

80% от служителите се доверяват на работодателя си, че той ще им осигури по-добър работен свят след Covid-19, а 61% от тях са уверени, че компанията, за която са работили, ще ги подкрепя по време на всякакви бъдещи кризи. След като спечели това доверие, сега бизнесът трябва да покаже лидерство в активното водене на хората през този период на промяна. Това показва проучване на световния лидер в HR решенията Adecco Group.

Въпреки че в настоящата пандемична среда трябва да пазим физическа дистанция един от друг, сега повече от всякога компаниите насърчават социалното сближаване и свързаността между хората.

Ето пет идеи от Adecco Group за това какво могат да направят работодателите, за да подобрят благосъстоянието на своите служители и да се превърнат в най-добро място за работа.

1. Позволяване на нови форми на работа

Служителите се стремят да запазят по-голямата автономност и гъвкавост на работното време, от което се ползваха при работата от вкъщи, търсейки баланса между офис и дистанционна работа. Постоянната връзка с работата и жонглирането с много роли у дома обаче, крие много психосоциални рискове за служителите, включително тревожност, депресия и “прегаряне”. Затова при създаването на нови работни модели, изслушването на служителите трябва да бъде в основата им. Работодателят трябва да гарантира, че ще да бъде запазено уважението към личността, свободното време и психическото здраве на всеки.

2. Нужни са нови лидерски качества

Пандемията засилва нуждата от нов набор от лидерски умения, в които емоционалната интелигентност е новият златен стандарт. Новата порода лидер трябва да бъде съпричастен, ясен комуникатор, способен да насърчава работни взаимоотношения, основани на взаимно доверие, а не на йерархично управление отгоре надолу. Лидерите все още не са добре подготвени към изискванията на новата среда, затова компаниите трябва да инвестират в развитието на тези нови умения, за да са достатъчно адекватни и адаптивни.

3. Преминаване към холистични програми за благосъстояние

Служителите искат уверение, че тяхното благосъстояние и безопасност остават най-важният приоритет. Лидерите трябва да се грижат за цялостното благосъстояние на своите служители, защото в противен случай мотивацията и желанието за принадлежност към компанията намаляват драстично. Adecco Group разработи методология, която е публично достъпна и се основава на набора от  четири елемента на благосъстоянието (физическо, психическо, социално и целенасочено).

4. Фокусиране върху различията в уменията

Адаптивността лежи в основата на устойчивото развитие на кариерата. Но изследванията на Adecco Group показват несъответствие между самооценката за нивото на риск от изпадане от трудовия пазар и готовността на хората да предприемат стъпки за справяне с тази ситуация. Поради това работодателите трябва да бъдат активната страна в развитието на хората си. Поемането на такъв ангажимент за инвестиране в умения е по-евтино за компанията в дългосрочен план, отколкото наемането на нови хора. Това повишава и ангажираността и лоялността на служителите.  

5. Преосмисляне на схемите за защита

Пандемията и „затварянето“ на света подложи на сериозен риск и показа уязвимостта на хората  със свободни професии, работещи като фрийлансъри или на временни договори. Нуждата от промени в трудовите законодателства, така че да бъде гарантирана и тяхната защита, е повече от необходима. Компаниите са тези, които трябва да застанат в подкрепа на тези служители в разговорите с институциите във всяка държава.