fbpx Завърши строителната фаза на интерконектора Гърция-България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Завърши строителната фаза на интерконектора Гърция-България

Приключи строителната фаза на междусистемната газова връзка Гърция-България. Събитието беше отбелязано на газоизмервателната станция при гръцкия град Комотини, където интерконекторът се свързва с газопреносната мрежа на Гърция и с Трансадриатическия газопровод. Изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Константинос Караянакос обявиха заедно финализирането на този етап от развитието на проекта IGB, като подчертаха огромното значение на газопровода отвъд националните граници на Гърция и България.

Знаковото събитие бе уважено от министър-председателя на България Кирил Петков, министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис, министрите на енергетиката на двете държави – Александър Николов и Костас Скрекас, министъра на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов, високопоставени представители от Европейската комисия (EК) и от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и редица официални лица.

„Днес поставяме задно финала на един ключов етап от развитието на енергийната система в региона и правим огромна крачка напред към една по-силна, свързана и независима Европа. Краят на строителството на IGB идва след редица предизвикателства и препятствия, които успяхме да преодолеем единствено благодарение на последователните усилия на екипа на ICGB, акционерите на компанията, политическата воля на правителствата на България и Гърция и категоричната подкрепа на ЕК“, заяви изпълнителният директор на ICGB от българска страна Теодора Георгиева. По думите й предстоящото въвеждане на интерконектора в търговска експлоатация ще гарантира сигурни доставки на природен газ от разнообразни източници не само за България и Гърция, но и за целия регион на Югоизточна Европа. „Пред нас стои възможността да доставяме газ към Западните Балкани, да осигурим доставки към Молдова и Украйна“, подчерта Георгиева.

„IGB се развива от самото начало с редица други ключови проекти като ТАП, ТАНАП и терминала за втечнен природен газ при Александруполис и това го прави интегрална част от цялостната енергийна стратегия и приоритетите на Европа. Стартирахме този проект в съвсем различна международна обстановка, но днес той е по-нужен и по-важен от всякога. Интерконекторът Гърция-България е нов маршрут за сигурни, диверсифицирани доставки, и ще преначертае енергийната карта на региона“, изтъкна изпълнителният директор на ICGB от гръцка страна Константинос Караянакос.

От втората половина на месец юни интерконекторът е запълнен с тестови количества природен газ. Трасето и прилежащата инфраструктура са вече успешно тествани при пренос на природен газ в посока Стара Загора – Комотини, като от началото на юли станцията на Комотини също е загазена. Продължава интегрирането на системата за автоматизиран контрол и цялостно управление на газопровода (т.нар. SCADA система). SCADA отговаря за предаването на информацията и всички данни, необходими за безопасното функциониране на газопровода през комуникационната мрежа и ще осигури възможност на диспечерите да наблюдават и контролират цялото съоръжение от отдалечен централизиран контролен център. IGB е първият изцяло автоматизиран газопровод в България.

В началото на месец юли ICGB бе успешно сертифицирана като независим преносен оператор. Това ще позволи на компанията да оперира търговски след старта на IGB. За тази цел в едномесечен срок ICGB следва да въведе изцяло нова вътрешна структура на управление с двустепенен контрол.

Последният етап до въвеждане в търговска експлоатация включва и изпълнението на административни процедури под юрисдикцията на редица български и гръцки институции, чийто общ срок следва да бъде сериозно редуциран с цел максимално скорошен старт на търговската експлоатация. Ръководството на ICGB разчита на активна институционална подкрепа и политическа воля се подкрепа, за да бъде постигната тази цел.