fbpx Белгийските дни у нас предлагат богата програма | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Белгийските дни у нас предлагат богата програма

В София бяха открити 10-тите Дни на Белгия в България. Инициативата се организира от Посолството на Белгия в София и на бизнес клуб „Белгия-България-Люксембург“, в който са представени голям брой белгийски компании с бизнес у нас.

В центъра на откриването беше връчването на бизнес наградата Primus Inter Pares („Пръв сред равни“) 2015. Тази година тя бе присъдена за принос в развитието на човешките ресурси след гласуване на експертното жури. Носителят на наградата е високотехнологичната компания „Мелексис България“ ЕООД за изграждане на корпоративна култура, свързана със създаване на среда на самоувереност у служителите и за добри менторски практики. Първият подгласник на победителя е „Алифос/Технофос“ заради успеха в интеграция на човешките ресурси в двете фирми. Като втори подгласник бе отличена „СИБАНК“ ЕАД за политики за обучение и развитие, вътрешен пазар на труда и практики за социална и корпоративна отговорност. Специални награди бяха присъдени и на „Солвей Соди“ и на „Кордеел България“

По повод връчването на наградите посланичката на Кралство Белгия г-жа Аник Ван Калстер сподели: „Неслучайно за юбилейното издание на Дните избрахме изключително важна тема за нашите вече утвърдени бизнес-награди. Убедени сме, че като развиват човешките ресурси, работодателите имат съществен дял в подобряване качеството на живота не само на техните служители, но и на обществото като цяло. Тази година състезанието беше много оспорвано и видяхме наистина чудесни практики в тази сфера.“

За трета поредна година наградата Primus Inter Pares е изработена от ученици от Школата по изкуствата за деца и младежи в неравностойно положение „Дедал“, гр. Варна, където над 130 деца,девойки и младежи изучават изобразително изкуство, скулптиране, дигитални изкуства, фотография, кинематография, актьорско майсторство и ударни инструменти. Наградата е предоставена с любезното съдействие на „Солвей Соди“, гр. Девня.

Културната програма на 10-тите Дни на Белгия в България включва много събития в областите изобразително изкуство, кино, музика и кулинария. Сред тях със свободен достъп са изложбата на българо-белгийската художничка Антоанета Тончева (7-18 октомври, хотел Хилтън), прожекцията на белгийски късометражни анимации (18 октомври, хотел Хилтън, ограничен брой места, с предварителна резервация), експозицията “Свобода на словото, независимостта на медиите през погледа на белгийски и български карикатуристи“ (12-30 октомври, Музей на хумора и сатирата в Габрово) и още една изложба – на рисунки от автори, представящи Белгийския център на комикса в Брюксел, която ще бъде показана във фоайето на Българското национално радио от 14 до 23 октомври.