fbpx Без инвестиции салоните за красота ще затворят | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Без инвестиции салоните за красота ще затворят

Без инвестиции салоните за красота ще затворят

етикети

Без инвестиции салоните за красота ще затворят

Даниела Спасова, председател на Националното сдружение на козметиците “Здраве и красота” пред сп. твоят БИЗНЕС:

Даниела Спасове е завършила медицинска козметика в България, след това има множество специализации във Франция – хомеопатична козметика, ароматарапия, уелнес и СПА, перманентен грим по италианска методика и др. Тя е първата в България, която има GoldMaster свидетелство, признато в Евпора. През 2006 г. е покрила лиценза за свидетелство “Платиниум”, което е с най-висок ценз за преподавател по козметика. Даниела има висок международен имидж. От 10 години има собствен салон “Дивна Медик” в центъра на София, а от 12 г. е в професията.
Председател е на националното сдружение на козметиците “Здраве и красота”.

Бизнесът с услугите за красота дава хляб на много хора. Всички сме свидетели, как на една квартална уличка има поне два салона. Само на улицата, където се намира редакцията ни, в периметър от 50 м има три салона! Също така сме свидетели, как качеството много пъти е на ниво “любителско”. Какво ще стане с всички тези салони за красота, разговарям с Даниела Спасова, председател на Националното сдружение на козметиците “Здраве и красота”.

Г-жо Спасова, смятате ли, че салоните за красота отговарят на изискванията, които поставят европейските норми?
- Сферата на услугите все още не е така строго регламентирана както, например, сферата на производството.
Няколко са основните изисквания на ЕС - едно от тях е защита на потребителя. По отношение на тази наредба в България са направени промените и те вече са валидни. Така че, тук сме адаптирани. Второто изискване е безопасни условия на труд и третото е, изискването към продуктите, които се използват в салоните. То касае повече производителите, но има предвидени санкции за тези, които използват продукти, не отговарящи на изискванията. Тези наредби са създадени у нас в рамките на изтеклата 2006 г. и може да се каже, че ние сме готови.
През тази година ще се въведат нормативи, които касаят самото оборудване и това, какви дейности могат да извършват специалистите с определена квалификация. Вече много повече внимание ще се обръща на документалното доказване на квалификацията.
Изискванията, които са необходими за откриване на козметичен салон са много строги дори само за помещението - като започнем от височина на стените, осветеност, запрашеност, отстояние на работни места, видове повърхности. Има изисквания към нашия бранш, които касаят не толкова изпълнителя на услугата, а инвестицията.

Каква е инвестицията за едно ново оборудване, което да отговаря на изискванията?
- Първоначалната инвестиция е изключително висока. Тя е от ранга на скъпите инвестиции, които се връщат бавно във времето. Започването на салон с четирите вида дейности - процедури за лице, тяло, маникюр и педикюр, със задължителното изискване да има чакалня за клиентите, общо помещение за персонала и санитарните възли, с архитектурния проект и оборудването възлиза на над 200 хиляди лв. Говорим за един салон с парамет-ри от 120 кв.м. Това е изключително скъп бизнес. Още нещо оскъпява бизнеса - поддържането на самия салон. Смята се, че един салон е изоставащ, ако той периодично не обновява интериора и няма нововъведения, свързани с вътрешна архитектурна визия, оборудване и консумативи.
Първоначалната сума се връща много бавно, особено ако говорим за СПА и уелнес процедурите. Един малък пример - само за един час са нужни осем големи ароматни свещи, а те не правят процедурата, те са само част от нея. Отделно са ароматите и т.н.
Нещо, което предстои да се актуализира и което смятам, че има много голяма разлика с практиката в Европа е ценообразуването. Ние работим на критично ниски цени. Консумативите, с които работим са изцяло вносни, защото няма български предложения на професионално ниво. Ще направя сравнение с процедурата “перманентни вежди”.
В България средната цена е 140 лв., същата услуга в Белгия е 375 евро.

Да, но и средната заплата у нас е различна от тази в Белгия...
- В случая средната заплата не трябва да играе роля, защото аз работя със същите консумативи, с които работи моята колежка в Белгия. Но сега неминуемо цените ще скочат, защото ще се наложи да увеличим и заплатите на персонала. Разбира се, ще се съобразим с реалната ситуация у нас. Не е радостна новина, че трябва да вдигнем цените и да загубим част от клиентите. Но така е и в Европа -
услугите за красота се ползват от тези, които имат висок стандарт на живот.


Националното сдружение на козметиците “Здраве и красота”
организира различни обучения на български козметици. Тази година предстои издаването на 12 учебни помагала, които ще бъдат преводни от практиката на световните специалисти. В България един от най-големите проблеми е липсата на литература. Последният учебник, който е издаван, е от 1936 г. Затова, кадрите, които излизат на пазара са неконкурентоспособни, тъй като няма от къде да получат професионална информация.
Сдружението кореспондира с 1800 души, но активните членове са около 800. В България няма регистър на салоните за красота и практически никой не знае колко са. Правени са няколко пъти опити за преброяване, но все неуспешни. По търговския регистър е трудно да се направи преброяване, защото регистрираните фирми са с различни дейности, както
и не всички са регистрирани по патентен данък. По неофициални данни в София има над 4000 салона.
Тази година се очаква навлизането на чужди големи вериги салони, които ще се позиционират в централни градски части и ще заемат мястото на съществуващи досега салони - те могат да предложат богат набор от процедури и услуги.

За контакти:
Националното сдружение на козметиците “Здраве и красота”.
02/943 48 51, 02/ 944 07 08, www.zdraveikrasota.com


Не са ли твърде много салоните за красота?
- Прекалено много са и повечето изобщо не са правили тези инвестиции, за които говоря. Работят на едно много ниско ниво, предлагат ниско качество и разбира се ниски цени. Тяхната идея е да приобщават хора с по-малки доходи, но в бъдещата икономика услугите за красота ще бъдат за ВИП потребители. Това трябва да се знае от хората от нашия бизнес и те да се насочат към такива инвестиции, които да отговарят на изискванията.
В този смисъл смятам, че ще има фалирали салони, не защото нормативите ще ги принудят, а потребителя ще има високи изисквания. Разбира се, има място и за малки салончета, но те няма да бъдат в централни зони и няма да предлагат модерните нови процедури.

Как обновявате вашия салон?
- Аз правя всяка година ремонт и освен това сменям интериора и обзавеждането на две години. Освен това една много скъпа част е постоянната квалификация на кадрите - обучението им в чужбина или от чужди лектори тук е много голяма инвестиция. Два пъти в годината ги пращам на обучение при френски специалисти. В тази професия трябва да се учи много, защото познанията са многоспектърни - има медицина, фармация, психология, анатомия. Тази година на моите служители им предстои да вземат най-високото ниво в обучението - Gold Master, което е и европейски признато,
и това веднага се отразява на престижа на салона.

Спокойна ли сте за развитието на собствения си бизнес през тази година?
- Мога да кажа, че при едно добро планиране, което съм направила през годините, съм оптимист. Аз съм действала по политика насочена към хората, които биха били устойчиви в една европейска среда. Затова не съм притеснена, че много клиенти ще спрат да посещават салона. Вероятно с някои ще се разделим, но се надявам, че ще дойдат нови.


Facebook коментари