fbpx Бъгарски младежи ще заминат на космически лагер | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Бъгарски младежи ще заминат на космически лагер

80 български ученика, през това лято ще заминат в Space Camp Turkey – един от трите космически лагера в света. На 11 април, един ден преди официалното честване на Международния ден на авиацията и космонавтиката, особеностите на програмата, както и възможностите за участие бяха представени пред младежи от цяла България. Събитието се състоя в Частния Транспортен Колеж – София, а организатор е Център за творческо обучение, който е лицензиран партньор за България на Space Camp - Turkey.

В рамките на събитието Мирослав Братоев, експерт по кариерно развитие към Министерството на Образованието, Младежта и Науката връчи поздравителен адрес от името на институцията. Пред младежите бяха представени възможностите за развитие в областта на авиацията и астронавтиката в България, както и дейностите, с които ще се занимават децата по време на престоя си в турския гр. Измир, където ще се проведе тренировъчният лагер. Той ще даде възможност на участниците да провеждат симулации на изстрелване на космическа совалка и да използват различни тренажори, които пресъздават по най-добрия начин реалните усещания на астронавтите (например състояние на безтегловност). Също така ще бъдат организирани и много игри, задачи и тестове, с които децата ще трябва да се справят. По този начин ще се усъвършенстват техните ключови компетентности и умения за работа в екип, способността им да се справят с поставените задачи, тяхната бързина и точност, а също и уменията им за решаване на различни предизвикателства в усложнени ситуации.

В рамките на събитието беше представен и единственият по рода си в България иновативен симулатор за пилоти на Частния транспортен колеж - София. Колежът за професионално авиационно образование комбинира модерна материална база с иновативни методи за преподаване, а завършилите ученици получават сертификати по европейските програми JAR-FCL и EASA Part-66 за авиационна правоспособност.