fbpx Биенале на илюстрацията търси български творби | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Биенале на илюстрацията търси български творби

Биенале на илюстрацията търси български творби

През октомври тази година Столична библиотека ще отбележи своя 90-годишен юбилей, а сайтът „Българска илюстрация“ ще възроди с първо издание отдавна изчезналото Биенале на илюстрацията, което навършва 50 години от първата си изложба.

24 октомври 1928 година се счита за рождена дата на Столичната градска библиотека. С уведомителна разпоредба на тогавашния кмет Владимир Вазов се създава общински музей с три отдела: музей, библиотека и архив. Независимо от променящата се политическа и градска среда, в последвалите години Столична библиотека не прекъсва своята работа и играе важна роля в културния живот на София. А днес подава ръка на българските илюстратори.

Събитието, което дава начало на дългогодишното биенале на илюстрацията, е през далечната 1958 г. в несъществуващата вече галерия „Гурко”. В изложбата участват едни от най-известните художници-илюстратори, сред които Борислав Стоев, Евгени Босяцки, Александър Денков, Любен Димянов, Любен Зидаров, Иван Кьосев, Иван Кирков и много други. Техните произведения ще бъдат изложени в ретроспективната част на настоящата изложба, именно благодарение на богатия фонд на библиотеката.

Заедно с това се отправя покана за участие и към всички творци в страната и чужбина, които работят в сферата на илюстрацията. Творбите трябва да са създадени в периода 2016-2018 г. и да не надхвърлят формат 25х35 см. Срокът е до 29 септември, а изложбата ще бъде от 24 октомври 2018 г. в изложбената зала „София”.
За повече информация на сайта „Българска илюстрация”

Facebook коментари