fbpx Русенските „Мартенски музикални дни“ се откриват на 11 март | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Русенските „Мартенски музикални дни“ се откриват на 11 март

С концерт на Русенска филхармония - с диригент Емил Табаков и със солист Симон Трпчески (пиано), ще бъде открито 61-то издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни" в Русе на 11 март. Това съобщи директорът на музикалния форум Ива Чавдарова, предава БТА. 

Тя включва емблематични за музиката творби от Димитър Ненов, Равел и Дебюси.

"Радвам се, че имаме възможност да открием "Мартенски музикални дни" в подходящото за фестивала време.

Опитваме се да отбележим годишнините на много велики личности - като Дебюси и Равел. Много се радвам, че ще музицираме със Симон Трпчески", каза маестро Емил Табаков. 

По думите на Чавдарова артист от класата на Трпчески е чест за всеки музикален форум. 

Пианистът от Северна Македония, заяви. "Смятам, че концертът утре вече ще бъде чудесен. Разбираме се прекрасно с маестро Табаков. Така че ще се наслаждаваме". Симон Трпчески печели възхищение не само със своята впечатляваща виртуозност и дълбока експресивност, но и с харизматичното си сценично присъствие. Роден през 1979 в Македония, той завършва музикалното училище към университета „Св. Кирил и Св. Методий“ в Скопие. 

Директорът на Русенската опера Пламен Беков каза, че оркестърът ще се представи достойно.

Над 600 изпълнители от 7 държави ще гостуват на фестивала „Мартенски музикални  дни” през 2022 г. На сцената в Русе от 11 до 27 март ще излязат музиканти от Аржентина, Германия, Франция, Румъния, Литва, Русия, Македония и България. Те ще участват общо в 19 събития, предвидени в 61-вото издание на реномирания международен форум.

Структурата на фестивала е балансирана от 7 оркестрови програми, 11 ансамблови концерта и 1 оперен спектакъл. Акценти ще бъдат честванията на Равел, Дебюси, Скрябин, Онегер, Л. Николов по случай неговата 100-годишнина и др. Във фокуса на програмата  попадат и малко известни творби като Концерта за цигулка и пиано от Моцарт, рядко изпълняваните оркестрови произведения като Втора симфония от Скрябин или Цигулковия концерт на Корнголд.  Предвидени са и тематизирани ансамблови програми с музика от Брамс и Шуберт по повод 225 години от рождението на виенския майстор. Особено очаквано е и участието на Литовския камерен оркестър с музика от Сарасате, Сен-Санс и Дворжак със солист и диригент виртуозният руски цигулар Сергей Крилов.

снимка: „Мартенски музикални  дни”