fbpx Българи със златни медали от австралийското математическо състезание | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българи със златни медали от австралийското математическо състезание

Александър Макелов, възпитаник на бургаската математическа гимназия, е един от най-добрите математици в света в старшата група XI-XII клас за 2010 година. Това стана ясно след като излязоха резултатите от австралийското математическо състезание, проведено през август миналата година. Освен него, отлично представяне са направили Цветелин Пантев от пловдивската английска гимназия, завоювал златен медал в младшата възраст и Йордан Чапаров от ямболската математическа гимназия, станал първенец в средната възраст.
Австралийското състезание е най-масовото международно състезание по математика за ученици. То е разделено на три групи- младша, средна и старша, а участниците всяка година са над половин милион от целия свят. Условията са изключително тежки- за 75 минути всеки участник трябва да реши 35 задачи на английски език. В престижната надпревара българи участват от две десетилетия. Златните медали и в трите възрастови групи от състезанието през 2010 е абсолютен прецедент за България.

На тържествена церемония в Института по математика към БАН отличените математици, заедно с техните учители приеха поздравления от зам.министъра на образованието Милена Дамянова и други експерти.

Фактът, че и тримата лауреати се занимават с математика от ранна детска възраст породи дискусия в подкрепа на приема след IV клас в математическите гимназии. Въвеждане на нова система за наименоване и структуриране на учебните заведения поставя като спорен въпроса дали е удачно гимназии да приемат ученици още в V клас. Според присъстващите профилирането на интересуващите се от природни науки трябва да става възможно най-рано, точно както е в творческите сфери. Световна практика е търсенето и развиването на таланти още в детството, като това в никакъв случай не означава, че се предначертава бъдещето на децата. Интересът в математиката се забелязва още в първите години в училище и трябва да остане грижа на преподавателите този интерес да бъде поощряван.