fbpx България е почетна страна в тазгодишното на Солунския международен панаир | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

България е почетна страна в тазгодишното на Солунския международен панаир

България ще бъде Почетна страна (Honored Country) на 87-мото издание на Международния панаир в Солун, който ще се състои от 9 до 17 септември в Международния панаирен и конгресен център в Солун. Това стана ясно на пресконференция в Солун, в която участва заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов, съвместно с кмета на града Константинос Зервас, зам.-министъра на вътрешните работи на Гърция Статис Константинидис, областния управител на област Централна Македония Апостолос Цицикостас, президента на организатора на събитието TIF HELEXPO Тасос Цикас. Националното участие на Солунския международен панаир се организира от Министерството на икономиката и индустрията.

„Близо 60 български компании и организации от различни сектори ще покажат новото технологично лице на България“, посочи заместник-министър Павлов. Той допълни, че на българския национален щанд в Солун ще бъдат представени и организации и институции, сред които Българската агенция за инвестиции (БАИ), Националната компания индустриални зони (НКИЗ), Българската академия на науките (БАН) и други. На отделни щандове дейността си ще презентират десетки български компании от различни сектори като високи технологии и IT, фирми, свързани с хранително-вкусовата промишленост, с образование, транспорт, машиностроене и други.

Българската палата ще бъде официално открита на 9 септември от министър-председателя Николай Денков в присъствието на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. На изложението ще присъстват още и министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, министри и кметове.

Предвижда се реклама на страната ни във всички промоционални и информационни материали, провеждане на различни събития в Солун преди и по време на панаира в координация с местните власти, серия от специални културни и други прояви, двустранни срещи с потенциални партньори и презентации на страната ни. В  последните години на Панаира „Honored Country” са били страни като Индия – 2019 г., Германия – 2020 г., САЩ – 2021 г. и ОАЕ – 2022 г.