fbpx България на viennacontemporary 2015 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

България на viennacontemporary 2015

За първи път България е държава на фокус в едно от най-значимите европейски събития за съвременно изкуство viennacontemporary – най-големия панаир в Австрия и един от най-важните форуми за популяризиране на съвременно изкуство в тази част на света, който представя ежегодна селекция от най-добрите автори и галерии от Централна, Източна и Югоизточна Европа. viennacontemporary ще се проведе от 24 до 27 септември 2015 в Marx Halle, Виена с артистичен директор Christina Steinbrecher Pfandt.

viennacontemporary е новото име на престижния арт панаир VIENNAFAIR, който се провежда във Виена от 2005. Всяка година събитието представя приоритетно една държава на фокус, като досега това са били Беларус и Украйна, Азербайджан, Румъния, Казахстан, Грузия и Полша.

Представянето на българско изкуство в рамките на „Фокус България“ ще се разположи на 100 квадратни метра в официалното изложбено пространство на панаира – Marx Halle и ще включва изложба с куратори Яра Бубнова и Весела Ножарова; видео-презентации на български артисти, избрани в отворен конкурс; разговори с художници и колекционери и серия от дискусии с куратор Десислава Димова. Програмата ще бъде придружена от паралелни събития и публикация, която ще се разпространява в рамките на панаира.

Участието на България като държава на фокус в програмата на панаира е изцяло некомерсиален проект, който цели популяризирането и насърчаването на българското съвременно изкуство и изграждането на връзки между български и чуждестранни художници, куратори, културни мениджъри, организации и колекционери.