fbpx Ще проучват за залежи на нефт и природен газ. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ще проучват за залежи на нефт и природен газ.

Компанията „Шел Експлорейшън енд продакшън (LIX) Б.В“, част от групата „Роял Дъч Шел“, ще проучва площ „Блок 1-14 Силистар“ за залежи на нефт и природен газ. Блокът е разположен в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море.

Днес в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов, енергийният министър Теменужка Петкова и Айлийн Уилкинсон, регионален вицепрезидент в Шел подписаха договора за търсене и проучване.

Компанията ще вложи в проучванията 18.6 млн. евро без ДДС и ще заплати на държавата бонус на стойност 4.9 млн. евро без ДДС. В работната програма са заложени средства за фонд „Корпоративна социална отговорност“, насочен към крайбрежните общини, прилежащи на „Блок 1-14 Силистар“ и към висшите учебни заведения „Минно-геоложки университет Св. Иван Рилски“ и Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Договорът е за пет годишен срок, с право на две удължения от по две години.

Предложената работна програма на компанията включва сеизмични проучвания, които ще се извършват в съответствие с националните и европейските нормативни разпоредби и стандартите на Шел за опазване на здравето, безопасността, сигурността, околната среда и социалното представяне.

„С подписания днес договор правим най-важната стъпка към диверсификацията на източниците на природен газ за българските индустриални и битови потребители“, каза по време на церемонията министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По нейните думи, разработването и експлоатацията на собствени източници на нефт и природен газ е от ключово значение за намаляване зависимостта на България от внос на енергийни ресурси.

Гарантирането на енергийната независимост на страната е един от най-важните приоритети от управленската програма на правителството в сектор “Енергетика”.

„Шел Експлорейшън енд Продакшън Б.В.“, част от групата „Роял Дъч Шел плс“, ще използва техническата и управленската експертиза, както и опита на групата Shell при проучването.

„Роял Дъч Шел плс“ е лидер в дълбоководното проучване и добив и е една от най-големите международни петролни и газови компании в света.

„Блок 1-14 Силистар“ заема площ от 6893 кв. км. в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на Република България в Черно море.