fbpx Забраниха улова на есетрите в Дунав | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Забраниха улова на есетрите в Дунав

Забраниха улова на есетрите в Дунав

Забрана за улов, въведена от българските власти, дава надежда за опазването на дунавските есетри – уникални рибни видове, които са на ръба на изчезването поради безогледен улов, провокиран от ценния им черен хайвер. Държавната администрация обяви едногодишна забрана върху улова на есетри, присъединявайки се към усилията на румънските си съседи, където такава забрана действа вече пета година. Едногодишната забрана е прелюдия към въвеждането на нова, 5-годишна, която се предлага да влезе в сила през 2012 г.

Пътят на хайвера

До ХІХ век гигантските моруни са мигрирали безпрепятствено от Черно море по Дунав до Германия и са били основен източник на препитание за населението по крайбрежието на реката. По-късно дигите и съоръжения като хидровъзела „Железни врата”, който се намира между Сърбия и Румъния, прекъсват миграционните пътища на есетрите и отрязват пътят им до местата за размножаване.

Търговията с хайвер от моруна е изключително доходоносен бизнес. Хайверът е една от най-скъпите стоки, чиято цена на дребно достига 6000 евро на килограм. Хайверът от моруна е най-скъпият от всички видове хайвер на есетри от дунавския регион.

До 2007 г. Конвенцията за международна търговия на застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES) определяше квоти за търговия с черен хайвер между страните от Дунавския регион. През 2007 г. обаче стана ясно, че популацията на есетри е намаляла до степен, в която дунавските страни не могат да изпълнят дори и половината от заложените количества.
Тогава CITES забрани износа на хайвер от естествени популации във всички страни по поречието на Долен Дунав. Тази забрана доведе до още по-голям бум в незаконната търговия, която достигна до сериозни размери. Дори и в периода преди забраната (2000 - 2005 г.), европейските власти заловиха повече от 12 тона хайвер, разпространяван нелегално в страните на Европейския съюз.

В момента според международните закони, всички консерви с черен хайвер от есетрови риби трябва да разполагат със специален етикет. Онези от тях, които нямат подобно обозначение са нелегални.
Въпреки че международото законодателство в тази област е добро по принцип, нормативните актове все още предоставят някои „вратички” за нарушителите. Такава например е освобождаването от всякакви изисквания на хайвера, предназначен за лична употреба. Освен това не съществуват общовалидни изисквания за отпечатване на етикетите, дизайн (с изключение на кода) или някакъв друг задължителен елемент за защита. В някои страни етикетите се произвеждат от държавата, но обикновено с това се занимават компаниите, което прави фалшификацията им относително лесна.