fbpx Има сериозен потенциал за бизнес със Саудитска Арабия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Има сериозен потенциал за бизнес със Саудитска Арабия

Има сериозен потенциал за бизнес със Саудитска Арабия

През 2018 г. ще се работи за организирането на съвместен бизнес форум между България и Кралство Саудитска Арабия в София. Това бе обсъдено по време българско-саудитската среща на бизнес камари и бизнесмени, която се проведе в Съветa на Саудитските търговско-промишлени палати. Форумът бе открит от заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и председателя на съвета инж. Ахмед ал-Раджхи, а в него участие взеха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министърът на земеделието и храните Румен Порожанов и др. Събитието се провежда в рамките на официалното правителствено посещение в кралството.

„Имаме голям неизползван потенциал, а областите, в които можем да си партнираме са много“, каза зам.-министър Манолев. Той предложи да бъдат набелязани сектори от взаимен интерес, в които да се предприемат конкретни действия за активизиране на търговските отношения. Сред тях бяха обсъдени хранително-вкусовата промишленост, ИКТ, туризмът, енергетиката и др. Икономическият заместник-министър представи и възможностите за инвестиции в България, като акцентира на ниските данъчни и оперативни разходи, насърчителните мерки за големи проекти и действията за намаляване на административната тежест.

Между България и Кралство Саудитска Арабия има сериозен потенциал за сътрудничество в сферата на икономиката, който можем да използваме за увеличаване на стокообмена и за ръст на инвестициите, бе посочено в декларация на Съвета на Саудитските камари. Двете страни се обединиха около мнението, че е важно да има повече и по-чести срещи между бизнеса от двете държави.

Съветът на Саудитските търговско-промишлени палати е официалната федерация на 28 саудитски камари със седалище в Рияд. Основната му цел е да наблюдава общите интереси на саудитските камари и да ги представлява на местно, и международно ниво. Това е и най-голямата бизнес организация в Саудитска Арабия, в която влизат и представители на най-големите компании.