България - просперираща и адаптивна

България - просперираща и адаптивна

етикети

Материалът е предоставен ексклузивно за списание “твоят БИЗНЕС”

Когато българските компании покрият изискванията на ЕС относно хранителната продукция и новите играчи навлязат на пазара - възможностите пред тях ще са безкрайни.
Напоследък наблюдателите от ЕС показват загриженост относно стандартите в българската хранителна промишленост. Смята се, че малките и средните предприятия от този сектор ще се изправят пред двойния удар на конкуренцията и на новите изисквания за производство.
Председателят на БТПП - Божидар Божинов е на мнение, че присъединяването на България към ЕС ще се отрази най-сурово на производителите на храни. Според него трудностите ще са свързани с новите изисквания, особено тези, които са в защита на екологията, защото тези инвестиции са най-трудно възврътимите. Освен това той смята, че все още фирмите не са добре осведомени относно конкретните изисквания на бранша.
Въпреки това Божидар Божинов прогнозира, че

броят на затворилите фирми няма да се различава от статистиката до момента
Той смята, че предимствата на европейските пазари надвишават многократно проблемите, които ще изникнат пред българските предприемачи.
Трябва да се намери вариант, при който завишените изисквания и инвестиции да се компенсират с по-големия износ на стоки към Европа.
От друга страна, няколко страни-членки на ЕС с бивши комунистически режими планират да стъпят на българския пазар при влизането ни в ЕС. Месни търговци и доставчици споделят, че българският пазар привлича чужди фирми от Централна и Източна Европа, които предлагат хлебни изделия и безалкохолни напитки
Производители на консервирани храни от Латвия, Унгария, Полша и Чехия. Винопроизводители от Италия и Иберия, както и производители на млечни продукти от Франция и Италия.
Възможностите пред българските производители на храни, които са успели да изпълнят изискванията на ЕС могат да се проследят в месопреработ-вателната индустрия. Производителят на тестени и местни продукти-Белла България наскоро обяви, че нетните им приходи са се удвоили за една година и са стигнали около 1 млн. евро. Тези успехи на фирмата се дължат на увеличения капацитет на месообработка и на обединяването на две нови фабрики. Изпълнителният директор на Белла - Елза Маркова споделя, че фирмата очаква 40 % увеличение на оборота през 2006 г., когато компанията вече ще може да се конкурира
с чуждите фирми, които ще стъпят на българския пазар.
Проучване на Oxford Business Group
www.oxfordbusinessgroup.com

Facebook коментари