fbpx Български архитекти ще се състезават на световен конкурс | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Български архитекти ще се състезават на световен конкурс

Български архитекти ще се състезават на световен конкурс

На церемония бяха награждеди българските номинации за международното издание на архитектурния конкурс Wienerberger Brick Awards 2016. Конкурсът има за цел да отличава най-добрите постижения на съвременната архитектура с атрактивно приложение на керамиката. На събитието беше обявена селекцията от архитектурни проекти от България, които продължават надпреварата сред архитекти от цял свят.

Конкурсът Wienerberger Brick Award е създаден от компанията Винербергер през 2004 г. и това е 7-мото му издание. Чрез престижното събитие се изтъкват естетичността и функционалността, които фасадните тухли, керамичните блокове и керемиди допринасят към съвременната архитектура. Над 300 архитекти се състезават на всеки две години за награден фонд в размер на 27 000 евро. Жури от експерти и журналисти извършва независим подбор на всеки един етап на селекциите.

Тази година над 30 реализирани проекта участват в българската селекция на конкурса. Три от тях бяха отличени с почетни статуетки - проектите на арх. Кънчо Цилков за неговия проект „Нискоенергийна къща в полите на Стара планина“; арх. Емил Дечев и арх. Владилав Дечев за проекта „Животновъдна ферма за отглеждане на еднокопитни животни – коне, с. Рибен“ и арх. Пламен Братков и арх. Росица Браткова за проекта „Жилищна сграда Любата в гр. София“. Всички номинации бяха изложени в зала Триадица на Гранд Хотел София и станаха достояние на широката аудитория.

Важно условие за участие в конкурса е преобладаващата част от вложените строителни материали да е от керамика. Отличителното в този конкурс е липсата на условие, вложените керамични материали да бъдат продукт на Винербергер. Това го прави един от малкото некомерсиални конкурси, имащи за задача да покажат неизменната роля на керамиката в архитектурата и свободата на нейното приложение във всички архитектурни стилове и видове сгради. Няма ограничения и за вида на строителните работи (ново строителство, пристрояване, реставрация, интересни реконструкции на керамични сгради, специални решения) нито за вида участващи сгради (еднофамилни, многофамилни жилищни сгради, индустриални и обществени сгради, селскостопански обекти и много други. Участващите тази година проекти са реализирани в годините 2013-та и 2014-та.

Сред тазгодишните участници от България разнообразието е много голямо: участват както еднофамилни къщи, многофамилни жилищни сгради, курортни селища и жилищни комплекси, нискоенергийни къщи, така и и обществени сгради, природозащитни туристически обекти, дори винарски изби и ферми за отглеждане на коне.

Международната церемония ще се проведе през пролетта на 2016-та година във Виена, съпровождана от лускозен алманах, престравящ 50-те финалисти на конкурса от цял свят.