fbpx Български екип адаптира маски за шнорхелинг в предпазни за медицински персонал срещу COVID-19 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Български екип адаптира маски за шнорхелинг в предпазни за медицински персонал срещу COVID-19

Екип от българи, част от световната инициатива Air Collective, започна производство на специализирани маски, които се използват срещу COVID-19. До момента в Европа са дарени няколко десетки хиляди подобни адаптирани маски, които да предпазват болнични специалисти.

Следвайки примера на няколко успешни европейски екипа в Италия, Белгия, Чехия и Хърватия, от средата на месец март екипът в България адаптира маските за шнорхелинг за употреба в болнични условия в две направления - специализирани предпазни маски от медицински специалисти и такива за кислородна терапия на пациенти. Това е само един от проектите, върху които работят българските доброволци от Air Collective.

Новото приложение за предпазване на медиците се постига посредством нов вид накрайник на маската за шнорхелинг, към който се прибавят и два броя антибактериални и антивирусни филтри. А маските за кислородна терапия включват и медицински клапан за контрол за налягането от типа PEEP и допълнителен шлаух.

"За нас тези маски са по-защитени и са много добри, защото се избягва носенето на очила", коментира Д-р Величка Кадийска, Директор на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести - Перник.

Над 100 маски са дарени и тествани досега в няколко ключови болници, сред които УМБАЛ “Александровска” ЕАД в София, УМБАЛ “Проф д-р Стоян Киркович” АД, гр.Стара Загора; СБАЛББ ПЕРНИК ЕООД, МБАЛ “Д-р Иван Селимински” в гр.Сливен, МБАЛ Христо Ботев АД, гр. Враца. както и болници в  Дупница, Кюстендил, Благоевград и др.

Високата степен за защита, която осигуряват и добрите отзиви за приложението им доведоха до многобройни заявки от здравни организации и медици.

“След последните развития на епидемията, която засегна над 200 медицински лица, заявките за дарения от нови болници рязко се увеличиха. Опитваме се да отговорим за всички, но са нужни повече средства, тъй като самите маски за шнорхелинг са скъп консуматив.”, коментира Божана Иванова, директор на Фондация Резонатор.

В момента, производственият капацитет е 40 маски на ден. Себестойността на всяка маска е между 60 и 200 лв., в зависимост от това дали ще се използва от болничния персонал или от пациент.

"За да може да изработим бързо и качествено детайлите изполваме професионална техника и материал с високи технологични качества - здравина и гъвкавост - подходящ за многократна дезинфекция с наличните в болниците методи.", коментира Димо Димов, съосновател на Солид Фил и доброволец в инициативата.

До момента екипът в България е вложил над 10 000 лв. собствени средства, но за да успее да отговори на нуждите на медиците и да разшири производството, се нуждае от финансова подкрепа за закупуването на материали и покриване на логистичните разходи по доставката им.

"Всеки в инициативата помага с каквото може - било то инженерен капацитет, лично време, финансови средства или контакти. Обединени сме от каузата да помогнем по най-добрия начин на който сме способни, стъпвайки на личниите си професионални компетенции.", споделя Натанаил Стефанов, доброволец в инициативата (Част от УС на BESCO - Българската стартъп Асоциация / София Тех Парк).

Средствата се набират чрез кампания в инициативата HelpKarma, която позволява да се проследи приложението на всеки един лев, постъпил като дарение.

Амбицията на българите в Air Collective е да създаде достатъчно оборудване за България, като се започне от защитата на болничните служители на всички нива, и се стигне до пациентите, които са диагностицирани с COVID-19 у нас.

На практика, това означава, че с пълно финансиране, от Air Collective в България могат да бъдат подсигурени всички ключови болници в България само в рамките на няколко седмици, а след това да се пристъпи към подсигуряването и на по-малките болници и тези извън големите градове, които често страдат от недостиг на средства.

Целта на кампанията в HeplKarma e набирането на средства за първите 800 – 1000 броя предпазни маски. Цялото произведено и дарено оборудване ще остане на разположение за лечебните заведения и след решаването на кризата с COVID-19.

В инициативата Air Collective участват около 170 души от над 25 държави. Екипът в България координира обмяната на опит и обратната връзка от медицински лица, хардуерни и софтуерни инженери, ентусиасти, предприемачи и професионалисти от сферата на бързото прототипиране.