fbpx Български и британски фирми могат да се кооперират в отбранителна индустрия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Български и британски фирми могат да се кооперират в отбранителна индустрия

Български и британски фирми могат да се кооперират в отбранителна индустрия

Необходимостта от инженери за българската отбранителна промишленост и тясно сътрудничество с висшите училища, които могат да ги подготвят обсъдиха днес заместник-министърът на икономиката Любен Петров и представители на български оръжейни фирми. В момента тези тесни специалисти са малко и браншът изпитва затруднения в намирането им, което възпрепятства производствените процеси, споделиха оръжейниците. Срещата се проведе на българския щанд на Международното изложение за отбранителната индустрия DSEI The World Leading Defence & Security Event, което се провежда в Лондон.

В рамките на изложението в Лондон заместник-министър Любен Петров разговаря с Ник Гиър, директор „Международна политика по сигурността“ в Британското министерство на отбраната. Двамата обсъдиха възможностите за коопериране между фирми от отбранителната индустрия на двете страни. Заместник-министър Петров отправи покана към британските партньори да посетят България с цел установяване на двустранно сътрудничество.

Заместник-министърът и представители на СБОИ проведоха среща и с Йън Уотсън, директор „Международно сътрудничество” на Британската асоциация на отбранителната индустрия и сектор сигурност /ADS/. Той заяви готовността за партньорство и сътрудничество с български фирми от военно-промишления комплекс. От своя страна заместник-министър Петров изтъкна високото качество на производството в българската отбранителна индустрия и подчерта, че едно бъдещо сътрудничество между британски и български фирми би спомогнало за реализацията на уникални български продукти на трети пазари.

Българската отбранителна индустрия притежава технологични възможности и потенциал за производството на продукция в областта на лекото въоръжение, боеприпасите, оптиката, отделни направления на комуникациите, акумулаторни батерии, ремонта на военна техника и средства за индивидуална защита. През 2014 г. износът на продукти, свързани с отбраната е за 404 млн. евро, което е двойно спрямо периода 2010-2013 г. Това се дължи на провежданата от българските компании активна маркетингова политика, съобразена с особеностите на външните пазари на отбранителни продукти, както и на разработваните нови конкурентноспособни изделия, на активизиране на сътрудничеството с традиционните партньори и намиране на нови.

 

Facebook коментари