fbpx Бул. Витоша в столицата ще става все по-атрактивен център | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Бул. Витоша в столицата ще става все по-атрактивен център

Бул. Витоша в столицата ще става все по-атрактивен център

Бул. „Витоша“е следващата стъпка в експанзията на големите търговски вериги, прогнозира консултантската фирма за имоти Forton. Според специално проучване причините са отсъствието на редица компании от основната търговска улица на София и очакваното затихване на строителството на молове.

В момента организираната търговия – големи национални и местни вериги – е равнопоставена на самостоятелните концепции на булеварда, според проучването. Малките и средни независими марки заемат 46% от общия брой магазини срещу 44% за български и международни брандове. По размер обаче големите вериги имат превъзходство с 54% от площта на търговските помещения срещу 35% за самостоятелните магазини и 5% за корпоративни наематели като банкови и телеком офиси.

През последната година на пазара продължиха да навлизат нови търговски компании. Те уплътняват конкуренцията в търговските центрове, което на свой ред прави търговската улица по-привлекателна за бизнес според Forton.

Търговският микс на бул. „Витоша“ предлага съществено разнообразие за потребителите – общо 180 магазина с почти 22 хил. кв.м търговска площ по данни на Forton. „Като брой магазини булевардът се сравнява с най-големите търговски центрове в София“, каза още Генев.

Той се характеризира с изразена доминация на магазините за мода и обувки, включително спортни – 41% от общия брой и 54% от общата търговска площ. В същото време възможностите за експанзия на този етап остават ограничени. Магазините с площ в достатъчни обеми за големите марки (над 500 кв.м) са 4% от общия брой, макар че съставляват 39% от общата площ. Общо незаетата площ е едва 6%.

Ниското ниво на незаетост и стабилното търсене доведоха до ръст от 10% на годишна база на най-предпочитания тип търговски обекти – на партер, с широка витрина и площи от 100-150 кв.м до 44 евро на кв.м месечно.