fbpx Цените „на зелено“ в София настигат средните пазарни нива | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Цените „на зелено“ в София настигат средните пазарни нива

Цените „на зелено“ в София настигат средните пазарни нива

Цените на имотите „на зелено“ в София постепенносе изравняват със средните пазарни нива на вече готовите жилища. Ако до момента проектите без Акт 16 се търгуваха с около 15-20% по-евтино, тоот началото на 2016 г. тази разлика уверено се стопява. Тенденцията очертават от строително-инвестиционната компания Green Lifeпри старта на своя първи жилищен проект в столицата. Компанията до момента бе специализирана в изграждането на ваканционни обекти.

„Проучванията ни сочат, че през тези първи два месеца цените на готовите имоти се задържат по-скоро стабилни, тъй като към момента са достигнали равновесна точка. Цените на жилищата „на зелено“ обаче растат със значително по-високи темпове“, казва Теофил Петров, изпълнителен директор на Green Life. „Ключовият аргумент за по-ниските цени досега беше свързан с калкулирането на риска - по-малката сигурностза купувачитепри покупка на апартамент без разрешение за ползване. Но когато инвеститорът е доказан и финансово стабилен, този фактор губи тежестта. В същото време сделката „на зелено“ носи немалко позитиви, които готово жилище не може да предложи“, казва още Петров.

По думите му, основно предимство на сделката в ранен стадий на строителството е възможността клиентите да участват активно в проектирането на вътрешното разпределение на жилищата в процес на изграждане. Купувачите имат изключително различни изисквания по отношение на ефективното разпределение,поради строго индивидуалните си нужди. Когато станат собственици на ранен етап от изграждане на проекта, те имат опцията да участват в част от проектантските решения. Това е и ключовият мотив да са готови да платят цена, сходна, а понякога и по-висока от тази на вече готовите жилища със сходни характеристики.