Сити клиник представи технологиите на бъдещето в медицината

Уникални информационно-технологични решения, въведени за първи път в България бяха представени в софийската болница „Сити Клиник”. Ръководството на медицинското заведение, съвместно със Сиско България, демонстрираха на живо възможностите на „технологиите на бъдещето” и как те помагат при диагностиката и лечението на пациентите.

„Сити Клиник“ е първото медицинско заведение в България, което изгражда своята мрежова свързаност по стандарта Cisco Medical-Grade Network. Това е стандарт, създаден от световния мрежови лидер, който сертифицира цялостната компютърна мрежа за гарантиран и високо защитен обмен на медицинска информация в здравните заведения. Освен това „Сити Клиник“ използва редица технологии от гамата Cisco Collaboration, които са компоненти на виртуална, базирана в ИТ-облак настолна инфраструктура. Проектът добива завършеност чрез услуга за управление на цялостната инфраструктура от страна на един от иновативните партньори на Сиско Системс в България – Аосиа.

Проектът е първи по рода си в България и е един от първите в Европа. Използването на интегрираните технологии, позволяват на „Сити Клиник” да подобри болничното сътрудничество, тъй като лекарите и външните консултанти разполагат с по-лесен достъп до медицинските картони на пациентите. Всички виждат едни и същи данни, информацията следва пациента, където и да бъде преместен той.

Доц. д-р Иво Петров, медицински директор на болницата демонстрира как протича наблюдението на живо на една операция и как могат да се използват технологиите за по-добри резултати в диагностиката и лечението. Те позволяват на „Сити Клиник“ да осигури информация и на своите пациенти, като например видео- и други данни относно положената грижа, както и относно правните въпроси, като например информираното съгласие. "Внедряването на тези технологии ни позволяват да обсъждаме в реално време със свои колеги от други болници у нас и в чужбина и заедно да определяме стратегия за провеждане на интервенцията, да коментираме самия и ход и това от изключителна полза за нашите пациенти. От друга страна телеконферентните системи ни дават възможност за провеждане на обучениея на студенти и специализанти, както да участваме със случаи на живо и демонстрации по време на конференции и научни конгреси.  Всичко това позволява прилагането и внедряване на модетрна медицина и ни подрежда на едно равнище дори с водещи болници от Европа и света." коментира доц. д-р Иво Петров .

Важен елемент в приложението на технологиите, това е т.нар. e-learning (използване на електронните медии и информационните технологии в образованието), проект, с който ръководството на „Сити Клиник” се гордее. Инсталираната система за телемедицина свързва на този етап една от ангиографски зали с конферентната зала на болницата. Чрез нея студенти, специализанти и специалисти могат да наблюдават в реално време образи от ангиографския апарат, както и своите колеги по време на процедури, да обсъждат с тях протокола на работа и специфични техники касаещи интервенцията. Тези кадри могат да се препращат на различни места, като съществува възможност на хора от личните си компютри да влязат чрез сигурен линк, да се регистрират и да се включат в изнесена форма на обучение.


 

Facebook comments