fbpx CRM системите все още рядко в българските компании | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

CRM системите все още рядко в българските компании

В условията на остро политическо противопоставяне в страната, придружено с геополитическа нестабилност, оцеляването и развитието на близо 8,000 компании от едрия, среден и малък бизнес от всичките 19 индустрии в България става все по-зависимо от успешния избор и внедряване на софтуер от типа CRM.

Стартирал реално през 2001 г., пазарът на CRM в България продължава да преминава през абсолютно непредвидими траектории. За това говори факта, че броя на новите проекти през 2016 г. е в пъти по-малък от най-успешните до момента години за бизнеса 2013 и 2014 г.

Това сочат резултатите от годишно пазарно изследване на агенция CBN. За 16-годишния период на развитие на българския пазар на CRM са стъпили 38 системи, които са били внедрени от 73 интегратори.

CRM системи имат клиенти в 17 от 19-те индустрии в България, но само в пет индустрии има едва над 30 клиенти, а един единствен (от всичките 88) индустриален сектор държи цели 19.5 % от всички CRM инсталации в страната.

Факт е, че бизнесът в България изостава от колегите си от другите държави в ЕС28 по отношение на внедряване на CRM. През 2015 г. страната пада с цели седем места назад почти до последните в ЕС28 по процент на предприятията, използвали CRM.

За 16-годишния период на развитие в този бизнес в България има оформени вече ясно и пазарни лидери, с достатъчно успешни клиенти и проекти. Първите пет от тях (в произволен ред) – Microsoft, SAP, Salesforce, SugarCRM и DAN Electronic държат пазарен дял в страната от общо 60.6 %.

CRM системи управляват бизнеса на компании с общи продажби от по-малко от € 6.5 млрд. при общи оперативни приходи от € 140.3 млрд.