fbpx Да гласуваме за българския стартъп в световната надревара CHIVAS VENTURE | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Да гласуваме за българския стартъп в световната надревара CHIVAS VENTURE

Българският стъртъп LAM’ON е един от от 20-те международни финалисти на глобалният конкурс Chivas Venture, който всяка година раздава безвъзмездно 1 милион щатски долара на социални бизнеси.

Chivas Venture обяви старта на онлайн гласуването, което ще продължи в рамките на три седмици, насърчавайки обществеността да изрази подкрепата си за един от 20-те международни финалисти на Chivas Venture, като гласува на www.chivasventure.com.
Гласовете на публиката ще определят как ще бъдат разделени първите 100 хил. долара финансиране между финалистите. Първите 50 хил. от тях ще бъдат отпуснати на стартъпа, който получи най-много гласове, а всеки от петте подгласници ще получи по 10 хил. долара. Останалите 900 хил. долара ще бъдат разпределени от жури на глобалния финал на Chivas Venture в Амстердам.

Анджела Иванова, Гергана Станчева и д-р Филип Ублеков са създатели на революционно биоразградимо фолио. То се използва в печатарството като предпазващ слой върху хартиени изделия. За разлика от сегашните решения, LAM’ON се отделя лесно от хартията и дори може да се компостира.

Ламинатът, който сега се използва в огромна част от списанията и в менютата на ресторантите, е направен от пластмаса, базирана на петрол. Проблемът при него е, че трудно и рядко се рециклира, а разграждането му отнема стотици години. Ламинатът, който са създали тримата съдружници от LAM'ON, е изработен от възобновяеми източници, а лепилният слой е специално разработен за нуждите на печата и е нетоксичен. В края на живота си биоразградимото фолио не оставя отпечатък върху природата. Ако хартията, на която е положено, е подходяща, целият продукт може да се компостира. Ако не – отделянето на ламината от нея може да се изпълни без вредни химикали и двата елемента да се рециклират. Ако пък се изгори в инсинератор – от LAM’ON се отделят в пъти по-малко вредни емисии, а дори да се изхвърли в сметище, се разгражда стотици пъти по-бързо.

„Като всеки млад проект, имаме нужда от финансиране, за да стартираме същинското производство на LAM’ON. Подкрепата на публиката ще е още едно доказателство, че има нужда от зелени решения в печата“, споделят от LAM’ON.

Chivas вярва, че амбицията, щедростта и успехът вървят заедно и могат да обогатят живота на другите – вяра, наследена от братята-основатели Джеймс и Джон Чивас, които споделят успеха си с местната общност, докато техният бизнес расте. Два века по-късно, Chivas Venture продължава да защитава тези ценности – досега конкурсът е повлиял положително на над 1 милион души, благодарение на 4 милиона щатски долара, отпуснати на социалните предприемачи по света.

За да научите повече за последните 20 стартъпа и да подкрепите вашият фаворит, посетете www.chivasventure.com. Гласуването приключва на 30 април 2019 г. в полунощ.