fbpx Деца от Средногорието завършиха обучението си по програмата „БЪРЗИ ГЕРОИ 112“ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Деца от Средногорието завършиха обучението си по програмата „БЪРЗИ ГЕРОИ 112“

Водеща снимка
Да

Деца от Средногорието завършиха обучението си по програмата „БЪРЗИ ГЕРОИ 112“

Над 650 деца от осем детски градини и училища в общините Пирдоп, Златица, Антон и Копривщица получиха сертификати за успешно обучение по здравнообразователната програма „БЪРЗИ ГЕРОИ 112“.Целта на програмата е да обучи подрастващите от 6 до 9 години как да разпознават основните признаци на инсулта и да повикат Спешна помощ, за да спасят живота на своите близки.

Учебните дейности бяха подкрепени от „Аурубис България“, които се погрижиха и за предоставянето на учебни комплекти.

Училищата и детските градини, които се включиха в инициативата, сформираха свои екипи от общо 40 преподаватели, които реализираха успешно обучението в рамките на 5 обучителни сесии за 5  седмици.

Всички участващи деца предадоха реално знанията си на своите родители, баби и дядовци, както и на семейни приятели, учители и съседи. Така разпространението на животоспасяващо знание за инсулта обхвана над 4500 души на територията на четирите общини.  

Статистиката на Световната организация по инсулт показва, че един от всеки 4-ма възрастни ще получи инсулт през живота си. България е на първо място в Европа като страна, в която инсултът е най-често срещаната причина за загуба на любим човек от семейството. Затова е важно да се знае, че ако се окаже незабавна медицинска помощ през първите три часа от протичането на заболяването има 90% шанс инсултът да се преживее без тежки последици.

Здравнообразователната програма за борба с тежките последици от инсулт „БЪРЗИ ГЕРОИ 112“ стартира в България през април 2021 г. и е подкрепена от Световната организация по инсулт, Angels Initiative, Световната здравна организация и ЮНЕСКО с инициативата „Училища за здраве в Европа“, Българското дружество по неврология, Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието.