fbpx Другото лице на глобализацията | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Другото лице на глобализацията

Традиционният филмов фестивал с екологични филми "Другото лице на глобализацията" се провежда тази година в Бургас, на 10ти и 11ти септември в Културен център "Морско казино". Прожекциите ще започват от 19.30 ч.
Филмите, подбрани тази година са нови и засягат три основни теми - свръхриболова, енергийната зависимост и храните.
Продукции са на организациите "За Земята", "Грийнпийс" и мрежата "CEE Bankwatch". За да се представи и наболялата тема с улова на делфини по Черноморието е включена и продукция на Българска национална телевизия – филмът „Солени сълзи”.

Филмите на „Грийнпийс” представят проблема за прекомерния риболов в моретата на страните от Европейския съюз. „Без риба няма рибарство” е основното послание на филмите. В момента тече реформа на Общата рибарска политика, която се случва веднъж на всеки 10 години. Това може би е последният шанс да запазим морското биоразнообразие. България участва в този процес – като гласува на европейско ниво. Под въпрос е дали ще гласува за устойчиви риболовни практики или ще подкрепи реформа, която допълнително ще унищожи живота в моретата.

Филмите на „За Земята” поставят въпросите каква храна ядем, от къде тя идва и сигурни ли сме, че генно-модифицираните храни не са част от ежедневната ни трапеза. Има ли други начини да осигуряваме храната си – независими от индустриалното селско стопанство

Мрежата „CEE Bankwatch” ни дава нова гледна точка върху енергийните ресурси, които използваме – какво се случва в страните откъдето идват ресурсите, как се добива петролът, има ли алтернативни решения. Няма бъдеще, основано на изкопаемите горива е посланието на филмите, които проследяват пътя на горивата от делтата на Нигер до бензиностанциите в Европа.