fbpx Владимир Пенев е носител на наградата „Четящият човек” за 2013 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Владимир Пенев е носител на наградата „Четящият човек” за 2013

Днес, в Бергас се открива второто издание на фестивала "Четящият човек", който е посветен на хората, които обичат да имат винаги добро четиво подръка. Официалното откриване е от 20 ч. на сцена "Охлюва" в Морската градина, където ще бъде връчена и наградата "Четящият човек" за 2013 г.

Тазгодишният носител е актьора Владимир Пенев за дългогодишния му път на четящ актьор; за приноса му добрата литература да стигне до зрителите със средствата на киното и театъра. Почетният приз ще му бъде даден от първия носител на наградата – писателят Алек Попов. След официалната част започва концерт на Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" с Иван Лечев, Веселин Веселинов-Еко, Стоян Янкулов-Стунджи и Мирослав Иванов.

По-рано, от 18:30 ч. организаторите са обявили във Фейсбук страницата си флашмоб, който ще започне от книжарница "Хеликон", ще премине през Часовника и ще стигне до Морското казино. Могат да се вкючат всички ентусиасти да се включат, а задачата е просто да донесат със себе си книга и да вървят, четейки.
Предстоят и много интересни събития, свързани с книгите, книгоиздаването и четенето под различни форми.

От 11 септември ще бъдат аранжирани изложбите "Библиофилски книги с авторски произведения на художници" със специалното участие на Калин Донков, експозицията "Екслибрис" и "Българският комикс се завръща". Предвижда се и уъркшоп за журналисти на тема "Книгите и книгоразпределението. Как е у нас. Добрите световни практики", воден от британския автор Кристофър Бъкстон. Два часа по-късно е ред и на дискусията "Как ексибрисът свързва книгата с художеството" с Димо Колибаров от Националната художествена академия.

Алек Попов ще представи книгата си "Сестри Палавееви", а в Драматичен театър "Адриана Будевска" ще се играе авторския спектакъл на Димитър Живков "Живак" на режисьора Димитър Стефанов. Филмът "Инкогнита" на Михаил Пандурски по "Бариерата" на Павел Вежинов с участието на Ива Гочеф, Наум Шопов, Георги Стайков и Стефан Данаилов ще бъде прожектиран безплатно на откритата сцена "Охлюва".

В четвъртък, 12 септември в програмата са включени няколко уъркшопа на тема "Една медия в медиите"  и "Комиксът Made in BG", както и авторския спектакъл на Калин Терзийски и Деяна Драгоева "Алкохол", прожекция на филма на БНТ "Военен кореспондент" на Костадин Бонев.
Финала се приключи с работилница за децата и четенето, водена от Биляна Траянова, литературно четене на поезия, а закриването е вечерта с прожекция на открито на филма "Опасен чар" с участието на Тодор Колев.