fbpx Подготвят пленер край Варна | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Подготвят пленер край Варна

Подготвят пленер край Варна

Черноморският ни курорт Св. Св. Константин и Елена ще се превърне в национален център за изкуство. Първият пленер по скулптура от камък „Докосване до природата” е организиран от Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ на Община Варна и ще се проведе в навечерието на туристическия сезон - от 4-ти до 21-ви май. Скулптори от България ще потърсят връзката между морето, земята, природата и хората, за да я изваят от камък.

Всички майстори на длетото могат да се включат в конкурса и да кандидатстват за участие в пленера. До 26-ти април те могат да предадат своите проекти по зададената тема. След края на пленера творбите им ще останат в курорта и ще бъдат разположени в неговите паркови и зелени площи. Те ще украсяват по неповторим начин комплекса и ще представят майсторството на творците пред гостите и туристите. Уникалните скулптури ще продължат над 100-годишната традиция за постоянно обновяване и обогатяване на парковите пространства в курорта.

За провеждането на пленера се подготвя специална площадка. Материалът, с който ще работят авторите, е русенски камък. В творческите дни ще се включат и най-младите майстори, които в неформална обстановка, чрез преки контакти, ще черпят опит, ще наблюдават целия процес до превръщането на камъка в изящно произведение на изкуството. Ученици и студени ще участват с допълнителна изложба на скулптурни макети, скици и рисунки. В рамките на пленера ще се проведе и уъркшоп по скулптура от еко материали.

Като доброволци ще се включат младежи и девойки от домовете за деца лишени от родителска грижа „Другарче“ и „Княгиня Надежда“. Те ще излязат извън обичайната си среда, за да получат знания и умения в областта на художественото изкуство, за да развият своята сръчност, въображение и творчески заложби.

Събитието ще завърши с обща изложба на завършените творби, която ще съвпадне с официалното откриване на туристическия сезон на 21 май. Документален филм ще отрази всеки етап от творческия процес, ще разкаже как е поставено началото на една добра традиция. Чрез него ще бъдат увековечени имената и творческите търсения на първите участници в пленера по скулптура от камък «Докосване до природата».