fbpx Максим Бехар за Аламанах 2020: Винаги ще има трудности, просто не им обръщайте внимание! (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят, сезон 7

Максим Бехар за Аламанах 2020: Винаги ще има трудности, просто не им обръщайте внимание! (ВИДЕО)

Максим Бехар е част от седми сезон на проекта "Мениджърите споделят". Той е управител на M3 Communications Group, Inc., автор на бестселъра „Световната PR Революция“, единственият българин вписан в Световната PR Зала на славата в Лондон. В Алманаха 2020 той споделя:

Във всеки бизнес има и винаги ще има трудности. Просто не им обръщайте внимание. Вървете си по своя път, пазете си ценностите, бъдете позитивни и със самочувствие, но най-важното - никога не пускайте педалите на колелото, ако искате да стигнете навреме и на точното място. Ама никога!   

Максим Бехар споделя и своето специално послание във ВИДЕО, реализирано със съдействието на Chivas Regal, партньори на проекта "Мениджърите споделят", което можете да видите на фейсбук страницата ни ТУК, както и по-долу.

 
За уроците през годините, Максим Бехар разказва една много поучителна история:

 

 

Стояхме край басейна в просторната къща в Бевърли Хилс с моя добър приятел и тогава клиент Алън Леви, който управлява могъщите "Тишман Интернешънъл", отпивахме бавно от дълъг и леден джин с тоник, а през глътка-две той ми казваше: "Макс, винаги трябва да си готов за криза, винаги... Аз например съм преживял няколко вече и винаги излизам от тях по-силен".

Алън е доста по-възрастен от мен, но не само заради годините и много по-мъдър и опитен. Тази случка беше някъде през лятото на 2006 г. и България беше на прага да влезе в Европейския съюз. В страната ни имаше страхотен бум на имотите, който повлече цялата икономика нагоре и аз скачах разпалено от стола и му опонирах: "Алън, нищо не разбираш от България, въпреки че оставяш десетки милиони долара в твоите проекти там, и добре правиш. Тази държава повече не може да има криза, от тук нататък вървим само нагоре - нагледахме се на кризи, извадихме си поуки, влизаме в европейска икономическа система след месеци, хора като теб с милиони идват все повече... Забрави, за криза, просто забрави!".

След има-няма няколко месеца, не само България, светът изпадна в тежка финансова криза, първата от десетилетия насам и докато обикалях офиса и правих сметки кой и как да съкратя от служителите, и откъде да отрежа колкото се може повече разходи, често си припомнях този разговор и в главата ми изникваше неминуемо и неволно едно-единствено словосъчетания на английски - self-made! Или най-близкият български превод би бил "самонаправил се".

И тази дума ми е един от най-ценните уроци от всичките тези 25 години. Или 9131 дни, в които заедно с моя екип, понякога и екипи просто вършехме чудеса. Учехме се ние самите, "само(на)правихме се", спорихме с хора като Алън Леви, с десетки, даже стотици като него, понякога успявахме, друг път зацикляхме, но винаги знаехме и много добре помнихме, че бизнесът е като карането на велосипед - трябва да си непрекъснато в движение, ако не искаш да паднеш.