fbpx Надежда Кутева ще получи националната награда за живопис "Захарий Зограф" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Надежда Кутева ще получи националната награда за живопис "Захарий Зограф"

Водеща снимка
Да

Надежда Кутева ще получи националната награда за живопис "Захарий Зограф"

На 7 октомври в художествената галерия „Проф. Васил Захариев” – Самоков за 39-ти път ще бъде връчена националната награда за живопис „Захарий Зограф“. Церемонията е в навечерието на рождението на основоположника на българската светска живопис Захарий Зограф.

Традиционно ще бъде показана и изложба с творби на наградения автор, като съгласно статута на наградата, една от картините остава във фонда на Историческия музей. Благодарение на него, Музеят в Самоков вече разполага с близо 40 картини на едни от най-известните български художници: Светлин Русев, Дечко Узунов, Станислав Памукчиев, Георги Божилов-Слона, Румен Скорчев, Вихрони Попнеделев, Андрей Даниел и много още.

Жури с председател проф. Аксиния Джурова определи тазгодишния лауреат на най-престижната награда в областта на живописта. Номинациите бяха три: Надежда Кутева, Богдан Александров, Димитър Петров. След дискусия, единодушно е избрана Надежда Кутева. Последната й изложба „Небесни образи”, заради която получава и номинацията, е представена в Стара Загора и София.

Българската художничка е печелила международни и наши награди, през 2006 г. й е връчен сертификат и златна награда за високопрестижен експерт на Европейския конвент на експертите, а през 2010 г. получава и наградата „Пазител на традициите“ в категорията художници на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите в Бъл-гария. Националната художествена галерия и частни колекции както у нас, така и в Германия Франция, Англия, Холандия, САЩ, и в други страни, притежават нейни кар-тини. Модерният поглед към традицията и духовността в изкуството й, направи  номи-нацията безапелационна. Мнението на проф. Джурова е, че творчеството на Надежда Кутева е модерен еквивалент на православието, свързан с културното и духовно нас-ледство на Балканите.