fbpx Експерти ще дискутират “Визия за София” | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Експерти ще дискутират “Визия за София”

 

Първата широка публична конференция в рамките на инициативата Визия за София ще се проведе на 30 октомври в Софийска градска художествена галерия. Събитието ще представи междинния прогрес в експертната част от работата по Визия за София и международен опит от водещи световни експерти в подобни стратегически инициативи на три континента.

Конференцията включва 7 тематични панела за всяко от направленията, през които се изследва състоянието на града, за да започне следващата стъпка от създаването на стратегията чрез информиран диалог за неговото бъдеще. Панелите са посветени на направленията Хора; Идентичност и култура; Икономика; Управление; Градска среда; Околна среда; Транспорт. Всеки панел ще съдържа представяне на прогреса по работата от страна на експертните екипи за всяко от направленията; дискусионен панел с участието на ключови заинтересовани страни по всяка от темите - администрация, граждански организации, изследователи, бизнес; и дискусия с въпроси от публиката.

За да споделят международен опит в подобни на Визия за София инициативи, в България идват водещи експерти в градските стратегии от САЩ, Израел и Испания.

От САЩ в конференцията ще се включи Танър Дъдли, старши анализатор в една от най-влиятелните консултантски компании в градското планиране в света - HR&A Advisors, разработила проекти като дългосрочните стратегически планове за развитие на New York City - OneNYC and PlaNYC и Imagine Boston 2030.

Специално за лекция в програмата на събитието пристига и Ориол Естела, главен координатор на стратегическия план за развитие на Барселона 2025. Като лидер на Metropolitan Strategic Plan of Barcelona (PEMB), той реализира плана за градоустройствено развитие на града и ще сподели 30-годишния опит в сферата на своя град.
В конференцията ще участва Зоар Шарон, който изпълнява длъжността Chief Knowledge Officer в община Тел Авив и води иновативния проект DigiTel - платформа за гражданско участие, която се фокусира върху умното взаимодействие с жителите чрез съвременни технологии. Това е персонализирана дигитална система за директна комуникация, която мотивира участието на гражданите в процеса и им предоставя информация за услугите в града, съобразени с техните интереси и точно местоположение.