fbpx Над милион нови потребители на мобилен интернет всеки ден | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Над милион нови потребители на мобилен интернет всеки ден

Мобилната свързаност ще продължава да расте, като до 2022 г. глобалният мобилен трафик на данни ще се увеличи до осем пъти над сегашното си ниво. Този трафик се равнява на:

- Населението на Испания да стриймва HD видео 24 часа на ден за един месец
- Един абонат да стриймва HD видео непрекъснато за 3,55 милиона години
- 31 милиарда часа непрекъснат HD видео стрийминг

През следващите шест години мобилните широколентови мрежи ще увеличат новите си абонати с близо 2,6 милиарда. Последните статистически данни за ръста на абонатите и трафика на данни в мобилните мрежи са представени в юнското издание на Ericsson Mobility Report. Той показва най-високия годишен ръст на мобилни данни в световен мащаб след 2013 г. насам, в резултат от масовия ръст в Индия, и подчертава необходимостта от ползване на мобилни данни.

Употребата на смартфони и лесният достъп до мобилни интернет услуги обясняват данните, свързани с трафика. Ericsson анализира „мобилния трафик на данни от смартфони“ в рамките на „мобилния трафик“, за да илюстрира по-ясно тази тенденция. До края на 2022 г. общият трафик на мобилни данни от смартфони ще се увеличи 9 пъти, достигайки 66 ExaBytes на месец.

LTE се превръща в най-широкоразпространената технология в историята

През 2018 г. LTE (4G) ще надмине GSM като най-разпространената технология за достъп по брой абонаменти. Скоростта, с която тази технология бе разпространена и внедрена, е безпрецедентна. Нужни бяха само пет години LTE да покрие 2,5 милиарда души в сравнение с осемте години за WCDMA/HSPA или 3G. Само през първото тримесечие на тази година бяха добавени 250 милиона нови LTE абонаменти.
Докато разпространението на LTE се дължи на търсенето на по-добро потребителско изживяване и по-бързи мрежи, внедряването на 5G ще бъде обусловено и от необходимостта от подобрени мобилни широколентови възможности, както и от индустриални решения за ефективност и автоматизация. 5G ще бъде мрежата, която ще поддържа разнообразни сценарии на употреба. Над половин милиард 5G абонамента се очаква да бъдат активирани до 2022 г., без да се включват IoT връзките. Към онзи момент се очаква 5G да покрива около 15% от световното население.