fbpx Подкрепяме активно "Южен поток" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Подкрепяме активно "Южен поток"

етикети

„Всеки съвместен проект с Русия, който е от взаимен интерес и за двете страни, ще получи подкрепа от българското правителство“. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на срещата си с руския заместник министър на енергетиката Анатолий Яновский. Двамата министри обсъдиха развитието на проекта „Южен поток“.

Българската и руската страна се съгласиха, че трябва да бъде спазван предварително утвърдения график. Около 70% от подготвителните работи, предхождащи строителството, вече са свършени – разгледан е докладът за ОВОС, до дни започват обществените обсъждания на проекта с местните общности.
„Решението за регулаторната рамка трябва да е общо за всички участници в проекта като се спазват задълженията от международните договори на страните“, заяви Анатолий Яновский. По неговите думи както България, така и Европейският съюз имат интерес от реализацията на „Южен поток“, защото той не само диверсифицира газовите доставки за Европа, но има и съществен принос за икономиките на България и ЕС. Прогнозите сочат, че използването на природен газ в ЕС ще се увеличава, тъй като това е екологично най-чистото гориво.
По време на разговора руската страна получи уверенията на българската страна, че следим с изключително внимание и загриженост разговорите между Русия и ЕС по регулаторната рамка на проекта.