fbpx България е в Топ 3 държави по проблеми с постоянна тревожностст | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

България е в Топ 3 държави по проблеми с постоянна тревожностст

Последните месеци са оставили силен отпечатък върху нивото на стрес у хората. Това показва последно проучване на Huawei в 10 държави през юли 2021. Най-силно, при над 50% от анкетираните, то се е повлияло в Турция, Гърция и Сърбия, следвани от България, където 46% от запитаните 600 човека споделят този ефект. Средният показател за всички участващи държави е 43%. 

 

Силно впечатление правят и отговорите на въпросите „Какво се промени за вас по време на пандемията“, при които се открояват същите 4 държави. За българите чувстително по-голяма промяна спрямо средната отчетана в проучването се посочва в посока на по-обилно и по-нездравословно хранене (36%), отказ от обичайните физически активности (40%), отказ от пътувания и почивки както в страната, така и зад граница, отказ от любими дейности и хобита. България е и на второ място сред десетте държави по споделен негативен ефект от дистанционното обучение на децата, след Турция.  

 

България се оказва и в Топ 3 държави по споделени сериозни проблеми с постоянна тревожност и чувство за претоварване. И на фона на 41%, които споделят, че са наддали на тегло, средно 7.4 кг за България, 10% имат проблем с недохранване – най-високият такъв, споделен в проучването. 

 

Да обърнем тенденцията 

Добрата новина е, че проучването показва ясно желанието на хората да подобрят качеството на живота си, и болшинството от тях вярват и в ролята на новите технологии. Цялостно 55% от анкетираните смятат, че новите приложения и устройства могат да им помогнат да постигнат целите си, да подобрят както физическата, така и психическата си форма. Най-оптимистични тук са турците (65%), гърците (64%) и румънците (64%), а за България резултатът е 57%, но пък българите са в топ 3 сред десетте държави по споделянията, че смарт устройствата са им помогнали много да преживеят тежките времена на Covid-19 пандемията с резултат от 55%. 

 

Водещи в екшън плановете на българите са да обърнат повече внимание на физическото и психическто си здраве чрез медицински прегледи и различен вид терапии, а чувствително повече хора от средното за останалите държави планират да свалят килограми и да посетят SPA център. България се отличава и по плана за „дълга“ почивка – дефинирана като поне една седмица, с 58% от анкетираните при средна стойност от всички държави от 51%. На фона на поредните локдауни, интересен е и планът за прекарване на повече време със семейството, споделен от 36% при общ показател 31%. 

 

Най-любимата активност на българите се оказват разходките, с цели 37%, отново показател, чувствително надвишаващ средния за анкетата. Сред останалите дейности, със значително по-висок процент от средния за другите държави, се оказват фитнесът и тенисът на маса. 

 

Интересено е да се разгледа и нагласата към инвестиране на средства в различни направления, водещи към по-добър живот. Българите дават повече позитивни отговори от средното ниво за проучването на почти всички въпроси, включително за инвестиране в смарт устройства, и значително повече за инвестиране в по-здравословна диета. Единственият въпрос, по който се оказваме по-малко ентусиазирани от средното, са инвестициите в спортни активности.