fbpx Много хора все още нямат достъп до финансови услуги | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Много хора все още нямат достъп до финансови услуги

Много хора все още нямат достъп до финансови услуги

Хората, които нямат достъп до формални банкови средства са на средна възраст 40 години. Това показва проучване поръчано от MasterCard. По-голямата част от тази маргинализирана група са жени (55%) и 51% от тях са омъжени. Най-голямата група в сегмента на хората, изолирани във финансово отношение (40%), не са получавали никаква форма на плащане, заплата, помощи и подобни през последните три месеца. 35% от тях са получили заплата под някаква форма през този период, а 81% са живели в собствената си държава през целия си живот.

За недостатъчно покритите от гледна точка на финансови услуги хора – тези, които нямат достъп до никаква форма на електронно плащане, средната възраст също е 40 години и 55% от тях са жени. Тази група е по-малко вероятно да има сключен брак (37%). Най-голямата група в сегмента на хората, които не получават достатъчно финансови услуги (36%), са получавали социални помощи през последните три месеца, докато една трета (33%) са взимали заплата под някаква форма. 83% са живели в собствената си държава през целия си живот.


Повечето хора от тези групи използват пари в брой, за да си платят наема (98%) и сметките (95%), и съхраняват парите си в буркани, кутии и тайни скривалища у дома. Много от тях предпочитат обмяна „лице в лице“ и използването им на технологиите се ограничава до социалните мрежи, вместо да спечелят от удобството и спестените средства, произтичащи от онлайн пазаруването и интернет банкирането.

Докато две трети притежават стандартен мобилен телефон (66%), същият процент хора не са чували за мобилно банкиране като алтернатива на банковата сметка. Достъпът до компютри и лаптопи е ограничен за близо една четвърт от европейците, изолирани във финансово отношение.

Facebook коментари