fbpx ManpowerGroup България преминава официално на 4-дневна работна седмица | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

ManpowerGroup България преминава официално на 4-дневна работна седмица

След успешното преминаване на 4-месечния пилотен проект и положителното въздействие, което той имаше върху продуктивността и благосъстоянието на служителите, ManpowerGroup Югоизточна Европа официално обяви въвеждането на 4-дневна работна седмица за представителствата си в България, Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия и Словения.

Въведена през далечната 1926г. от Хенри Форд, 5 дневната, 40-часова работна седмица носи привкус на минало време и често се оказва трудна за комбиниране с нуждите на модерния, динамичен човек. В комбинация с променящия се пазар на труда, повишено текучество на хора в цяла Европа, недостиг на таланти, „прегряване“ и дълбоко въздействие на COVID-19
пандемията върху живота на всички, доведоха до популяризирането на гъвкавите работни политики. А все повече служители търсят промяна в работните практики. Като резултат от тези тенденции, работодателите започват да адаптират нови, гъвкави методи за работа, като формата 4-дневна работна седмица вече не е илюзорна в много европейски страни.

Въвеждането на 4-дневна работна седмица стартира с 4-месечен тестов период, който е преминал с безапелационен успех.
ManpowerGroup официално и законосъобразно въвежда 4-дневна работна седмица, покривайки всички, заявени преди намаляването на работните часове, плащания, вноски и осигуровки на служителите си.

Спрямо вътрешното проучване „Работа и благосъстояние“, в края на 4-месечния тестови период, служителите на ManpowerGroup от всички държави вЮгоизточния регион отчитат високи нива на ангажираност и подобрение в представянето си/резултатите си.

Проучването „Работа и благосъстояние“ показва, че при 89% от служителите 4-дневната работна седмица е довела го значително подобрение на баланса между работата и личния живот.

4-дневната работна седмица служи като преход към равенството между половете. Разликата в заплащането между мъжете и жените започва да се увеличава, след раждане. Проучване на Великобританския институт по фискални науки показва, че до момента, в който детето навърши 12 години, разликата във възнаграждението е 33%. Основна причина за разликата в заплащането между мъжете и жените е, че жените често започват да работят на по-кратко работно време след раждането на децата си с цел приоритизирането на грижата за семейството пред кариера на пълно работно време.