fbpx Вече уговаряме споделено пътуване с кола и през телефона | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Вече уговаряме споделено пътуване с кола и през телефона

Първото родно мобилно приложение за споделено пътуване, което дава възможност на непознати да поделят разходи за пътуване в обща посока вече е факт. То e достъпно за смартфони с операционна система Android в Google play. За телефони, работещи с iOS, ще може да се сваля от App store от началото на месец ноември.

Приложението осигурява лесна възможност за уговаряне на градско или междуградско пътуване, независимо дали потребителят е пътник или шофьор, който иска да спести пари за гориво. В цял свят този начин на придвижване - когато шофьор предоставя транспорт на един или няколко пътници, без нито един от участниците да има финансова печалба, е известен като „споделено пътуване“: Каузата на споделеното пътуване цели да спомогне, както за опазването на околната среда чрез намаляване на вредните емисии, така и за оптимизиране средствата за транспорт.

Платформата Aha!CAR съществува и под формата на сайт, чрез който след създаване на профил и обявяване на желан маршрут, всеки регистриран може да си намери спътник (шофьор или пътник). Сайтът предлага и разнообразни допълнителни функции, докато мобилното приложение е максимално изчистено и има ясни и лесни за ориентация стъпки за бързо създаване на маршрут или намиране на подходящ спътник. Очаква се приложението да се използва от много студенти и служители от офис сгради и бизнес паркове, където поделянето на разход между шофьор и пътник за една дестинация би било от значителна полза за работещите.

Към момента са регистрираните потребители са близо 1600 от 19 български града, като 44.85% от тях са жени, а 54.15% - мъже. Най-много са споделено пътуващите от София (71%), следвани от граждани във Варна, Пловдив и Бургас. Сред популярните маршрути в столицата са Борово - Слатина, Горна баня – Бизнес парк, Бъкстон – Младост 1.

“Do the right mix – Придвижвай се разумно“ е двугодишната информационна кампания на Европейския съюз, която у нас се координира на национално ниво от Министерство на околната среда и водите и цели да обърне внимание на предимствата при комбинирането на различни видове придвижване – градски транспорт, велосипед, кола и пеша. Основното й послание е, че с избора на комбиниран превоз хората могат да подобрят здравния си статус, да намалят разходите си за транспорт и да допринесат за по-чиста градска среда. Акцент в кампанията от октомври 2014-та до април 2015-та година е насърчаването на споделяне на личния автомобил с няколко пътника, които се движат по еднакъв маршрут. Министерството на околната среда и водите е национален координатор на „Придвижвай се разумно!“.