fbpx Изграждат завод край Пловдив, в който ще се произвеждат светлини за Mercedes | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Изграждат завод край Пловдив, в който ще се произвеждат светлини за Mercedes

 

На специална церемонията бяха положени основите на „одело Фарба България“ производствена база и прилежаща социална инфраструктура върху 23 000 кв.м в зона Куклен, част от Тракия икономическа зона /ТИЗ/, където ще се произвеждат светлини на марката „Мерцедес“.

„Новият завод е сериозен актив за страната ни, който ще събуди интереса на повече чуждестранни инвеститори“, подчерта министър Караниколов преди да връчи сертификат „Инвеститор „Клас А” на г-н Ахмет Байрактар. Президентът на „одело Фарба Лайтинг Груп“ изтъкна, че „несъмнено подкрепата на екипа на Министерството на икономиката, особено на министър Караниколов, на Тракия икономическа зона, на общините Куклен и Пловдив, на Българската агенция за инвестиции е най-важният фактор за решението да инвестираме в България. Друг фактор е фактът, че в нашата фабрика в Бурса има повече от 400 български работници.
Днес инвестираме 37 млн. евро в новата производствена сграда край Пловдив. През 2023 г. очакваме тук да работят приблизително 400 служители. С тази инвестиция ние ще експортираме продукти в размер на 40 милиона евро годишно за световните производители на автомобили в Германия“, каза още г-н Байрактар.

Той наблегна, че групата има значителна история с опита си от 1935 г. насам с технологиите, които притежава и създадената удовлетвореност на клиентите. Това се е засилило със сливането на турската „Farba“ и немската „odelo“ през 2011 г. Групата има предприятия за автомобилно осветление в Китай, Германия, Словения и Турция и произвежда за световни марки като Audi, BMW, Ford, Mercedes-Benz, Renault, Toyota and VW Group. Г-н Байрактар съобщи още, че създават офис за научноизследователска и развойна дейност в София, където ще работят 40 инженери.