fbpx Саудитска Арабия има интерес към туристически обмен | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Саудитска Арабия има интерес към туристически обмен

Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с Негово Кралско Височество Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, принц на Кралство Саудитска Арабия. Двамата разговаряха по време на 22-рата Генерална асамблея на Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН, която се организира в китайския град Чънду. Акцент в разговора на министъра на туризма и принца на Саудитска Арабия бяха възможностите за надграждане на изключително доброто сътрудничество между двете държави в сферата на туризма. 

„Още през месец октомври 2016 г. между Република България и Саудитска Арабия бе подписан Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на туризма. Така между двете държави се откриха нови възможности за развитието на туризма и обмена на опит“, припомни министър Ангелкова и подчерта, че Министерството на туризма работи активно за насърчаване на чуждестранните инвестиции в България и привличането на повече туристи в страната ни. При посещението си в България в края на миналата година принцът на Саудитска Арабия беше запознат с основните предимства на България като инвестиционна дестинация – ниските данъци, финансовата стабилност, привлечени милиарди евро преки чуждестранни инвестиции у нас. Още тогава принц Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд подчерта, че туризмът е приоритетен икономически сектор през последните години в Саудитска Арабия.

България става все по-разпознаваема дестинация за по-висок клас туристи, допълни Ангелкова и поясни, че  доказателство за засиления интерес на чуждестранните туристи към страната ни  са и данните на БНБ. Общите приходи от международен туризъм от началото на годината до юни 2017 г. възлизат на 2,4 млрд. лв., което е с над 12% повече спрямо същия период на 2016 г., която бе рекордна за туризма, откакто има статистика въобще.