fbpx Виенчани предпочитат да получат лични подаръци за Коледа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Виенчани предпочитат да получат лични подаръци за Коледа

Както всяка година, подаръците отново са незаменима част от Коледните празници. Повече лични подаръци и по-малко ваучери ще подарят тази година виенчани за Коледа. Играчки, дрехи, козметика и книги са сред най-купуваните.

Проучване, направено по поръчка на Стопанската камара на Виена, показва, че виенчани обичат да купуват подаръци - 88% от тях, тоест 1,5 млн. души, ще го сторят и тази година. Очакванията са, че виенчани ще купят средно по седем подаръка, за които ще отделят по 290 евро от бюджета си. Което означава, че под коледните дръвчета ще има над 10 млн. красиво опаковани изненади.

Проучването показва, че въпреки инфлацията Коледа без подаръци е немислима. На първо място по популярност са играчките, следвани от дрехи, козметични продукти и книги.

Една трета от виенчани подаряват моден артикул като яке, пуловер, ръкавици или чанта. От света на козметиката се търсят парфюми и висококачествени кремове за лице. Въпреки че аудио книгите се използват все по-често, печатните книги остават предпочитани за подарък. Особено популярна е художествената литература, пътеводители, книги за деца и юноши и научнопопулярна литература. 

Миналата година във Виена се раздадоха много ваучери, но тази година предпочитаните подаръци са по-лични. Цената на ваучерите, които ще бъдат раздадени на Бъдни вечер, е по около 100 евро -  най-често за дрехи и козметика. Що се отнася до ваучерите за услуги, тук приоритет са минералните бани, уелнес и спа посещенията. Следват ваучери за ресторанти и развлечения като кино, опера или театър.

Социалният аспект играе основна роля при избора тази година. Основният мотив при коледните подаръци е да направят получателя щастлив, заявяват анкетираните. За по-голямата част от виенчани (84%) е особено важно подаръкът да носи радост или да изразява любов. Три четвърти от тях (67%) са на мнение, че подаръкът трябва да има личен характер. Идеята за устойчивост и пазаруване, съобразено с качеството, също играе все по-голяма роля при вземането на решения за покупка. Повече от половината анкетирани (56%) се фокусират върху устойчивостта, когато купуват подаръци. Потребителите все повече се интересуват откъде идва продуктът, как е направен и с какви материали. Това е от полза за местната търговия на дребно, която привлича с разнообразна гама от продукти, с добре декорирани магазини и с личен контакт при избора на подарък. И тази година виенчани предпочитат пазаруването в магазините пред онлайн покупките. За 76 процента от тях от решаващо значение при пазаруването във физически магазини е незабавната наличност и „докосването“ до продукта. Почти половината от анкетираните (48%) ценят личния съвет и контакт в магазините.

Снимка: Търговската улица Колмаркт © Jorut Aust