fbpx Ford с най-много точки от проучването "Таен клиент" у нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ford с най-много точки от проучването "Таен клиент" у нас

В края на 2010 г. агенция "Маркет айс" направи независимо проучване за професионалните качества на българските търговци на автомобили. Привидни клиенти на Ford, Peugeot, Citroen, Toyota, Fiat, VW са посетили салоните на марките в няколко големи градове в страната. Резултатите от проучването отговарят на някои ключови въпроси, касаещи клиентското обслужване - как се справят търговците, как предлагат колите, доколко ефективно общуват с потенциални купувачи.

Проучването на основата на "тайния клиент" все още не се ползва много у нас, като най-чести клиенти на услугата са големи вериги, които икат да подобрят начина на предлагане на стоките и отношението на персонала към клиентите. В конкетния случай "тайният клиет" е докладвал за всички фази на посещението му в автосалона - колко време след влизането му е обърнато внимание, обсъдени ли са нуждите му, демонстриран ли е подробрно автомобила, предложено ли му е пробно пътуване, потърсен ли е отново.

Най-добър резултат в проучването е за търговците на автомобили Ford - 78 от възможни 100. Следващите в класацията вносители имат 63, 60, 51, 50, 40.

Ford вече 20 години официално е праставен в България чрез вносителя Мото-Пфое. Търговско-сервизната мрежа обхваща 15 града.