fbpx Цифровият европейски сертификат да се прилага още от 1 юли | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Цифровият европейски сертификат да се прилага още от 1 юли

Прилагането на новия цифров европейски сертификат да започне още от 1 юли. За това настояват от Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета – ХОТРЕК. Предложението е подкрепено и от Европейският алианс на туристическия манифест, който включва над 60 туристически организации от ЕС. Според представителите на ХОТРЕК прилагането на сертификата трябва да започне много бързо, дори и преди юли, за да се подкрепи по този начин навременното рестартиране на сектора за жизненоважния летен сезон и за да се възстанови свободата на движение в рамките на ЕС и Шенгенското пространство.

Като общ инструмент на ЕС, „Цифровият сертификат за COVID“ (DCC) ще предостави удобно доказателство, че притежателят е бил ваксиниран срещу COVID-19, възстановен от вируса или е получил отрицателен резултат от антигенен или PCR тест. От ХОТРЕК призовават и държавите-членки на ЕС да се въздържат от налагане на допълнителни ограничения за пътуване на притежателите на сертификати като тестване или карантина, в съответствие със споразумението, постигнато между институциите на ЕС. От организацията подчертават, че всяко забавяне в прилагането на сертификата или допълнителни ограничения ще подкопаят шансовете за успешно възстановяване: устойчивостта на сектора.

Държавите обаче все още трябва да координират редица политики относно здравния цифров сертификат, подчертават от ХОТРЕК. Необходими са общи времеви граници за валидност на направените тестове, като от организацията предлагат антигенните да са с валидност от 24 часа, а PCR тестовете – 72 часа. Да се уточни възрастта, която да е една и съща за ЕС, за това кои деца и младежи няма да имат необходимост от тестове за преминаване на границите, за да се улесни планирането на семейните пътувания. Както и да се гарантира липсата на допълнителни изисквания за транзитни пътници в транспортните центрове.

Освен това е необходимо и бързото приемане на европейския формуляр за локация на цифрови пътници, който да бъде свързан със здравните цифрови сергификати, за да се подобри ефективността при качване на пътници и да се избегнат дългите опашки в транспортните центрове. Тези мерки биха спомогнали за възстановяване на доверието в трансграничните пътувания и биха гарантирали безпроблемно преживяване за пътуващите, упражняващи свободата си на движение, подчертават от ХОТРЕК.