fbpx Генералният секретар на Световната организация по туризъм посети България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Генералният секретар на Световната организация по туризъм посети България

На посещение в България бе генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН негово превъзходителство Талеб Рифай, по покана на заместник-министъра на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев.

Една от целите на посещението ми е да се срещна с министър–председателя, за да му връча отворено писмо, което досега съм връчил на 61 правителства на различните страни с апел да се стимулира туристическия ресор като изключително важен за световната икономика, каза Талеб Рифай.

Генералният секретар подчерта, че посещението му е свързано и с неговите убеденост и желание да подкрепи новоприетата Стратегия за устойчиво развитие на туризма до 2030 г., която Министерство на икономиката и енергетиката изготви. Според него България има всички необходими условия за развитие на туризма, като ключова индустрия, но най-важното, което е заложено в Стратегията е да се развие диверсификацията на туристическия продукт.

„В ретроспективен план, България наблегна много на морския си туризъм, особено по южното Черноморие и мисля, че там има едно насищане”, подчерта Талеб Рифай. Страната Ви трябва да развива и зимния, ски и зеления планински туризъм, за което имате голям потенциал. Също така СПА и балнеолечебния туризъм, както и огромния ресурс, който имате в културния. По този начин, ще се решат много проблеми, като преодоляване на сезонния характер на туризма, икономическото развитие ще получи по-широко географско разпространение, допълни Рифай. Икономическите ползи ще включат и създаването на нови работни места, особено в региони където страдат от липса на заетост. А непрекият ефект от създаването на работни места е, че при всяко създадено място в туризма, то генерира още около 1,4% работни места в съпътстващи сектори, особено в услугите. Ако отворите един хотел със сто души персонал, вие всъщност създавате 240 работни места. Изключително важно е, че всичко това е заложено в Стратегията за развитие на туризма на България до 2030 г., обясни Рифай.

На въпрос за първите му впечатления от България, отговори: „Имам не само впечатления, но и конкретни цифри, по отношение на туристическия сектор в България и перспективите пред него. През 2013 седем милиона туристи посетиха България и приходът от туризъм е над 4 милиарда щатски долара, а това е една впечатляваща цифра, в контекста на икономическа криза”.