fbpx Георги К. Първанов: офис или работа от вкъщи и къде остават екипите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Георги К. Първанов: офис или работа от вкъщи и къде остават екипите

Водеща снимка
Да

Георги К. Първанов: офис или работа от вкъщи и къде остават екипите

Във връзка с пандемията, работата на много хора от вкъщи и засилващата се втора вълна на Ковид19 експертът по човешки ресурси Георги К. Първанов коментира дали служителите ще се върнат в офисна среда, или да продължат с home office.

„Преди две години интервюирах дама от сферата на информационните технологии, която, противно на всякаква логика, беше готова да слезе на 30% по-ниска заплата, само и само да работи в, по нейни думи, „по-човешка среда, сред хора”. Още от тогава, а и до ден днешен съм убеден застъпник на тезата, че най-добрата комбинация за работа, е офисна работа с 1, 2 или 3 дни работа от вкъщи. Разбира се, има бизнеси, при които е нормално изцяло да се работи дистанционно, но тази крайност, в която се отиде в последно време, на тотално дистанционна работа, крие много недостатъци в средносрочен и дългосрочен план.

Какво предстои?

Очаквам частично затваряне и затягане на мерките, независимо че се видя от предното затваряне, че това не дава резултат. Преекспонирането на темата „вирус“ носи несигурност на бизнеса, дългосрочни психологически травми и икономически щети. Важно е, дори когато се налагат тежки мерки, работодателите да подходят с емпатия и човещина. Сега е моментът да се покаже employer branding в действие, а не само да се декларира. Важно е да се дава гласност на добрите практики и новините за нови работни места и инвестиции, а не да се оставяме на вълната на негативното.

Мултинационалните компании в политиката за дистанционна работа

Мултинационалните компании много по-бързо и по-стриктно предприеха мерки, някои от тях доста крайни. Нека да не бъркаме брой заразени с болни. Практиката показа, че дори в компаниите, които най-рано и най-агресивно взеха мерки, имат заразени с новия коронавирус.

„Подводни камъни“ при работата от вкъщи в по-дългосрочен план

В краткосрочен план работата от вкъщи е отлично решение, спестява пари на работодателя и има много позитиви. Преди да освободим всички офиси обаче, нека обърнем внимание на негативите в средносрочен и дългосрочен план, а именно:  

а/няма как да развиеш сплотен екип дистанционно;

б/ губи се комуникация и информация;

в/размива се границата между личен живот и работа;

г/човекът е социално животно и иска да бъде сред хора;

д/има нови проблеми, свързани с безопасност на труда и не само. 

Като обобщение на казаното мисля, че всяка крайност е погрешна“.

Георги К. Първанов е с 27-годишен опит в сферата на човешките ресурси и управител на Cteam, водеща HR компания с офиси в България, Румъния и Сърбия. Член е на управителния съвет на Българската асоциация за управление на хора (БАУХ). Партньор е в Bulgaria Wants You, bachkam.bg и evegreentalents.bg, ментор в Teenovator,  участва в Bulgarian Employment Confederation BEC.

Facebook коментари