fbpx Големите потребители на газ и ток ще продължат инвестициите си, въпреки повишението | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Големите потребители на газ и ток ще продължат инвестициите си, въпреки повишението

Големите потребители на газ и ток ще продължат инвестициите си, въпреки повишението

Въпреки повишаването на цените на газа и електричеството,големите компании ще продължат инвестициите си. “Компаниите, които посетих вчера и днес, работят с дългосрочен хоризонт и аз съм доволен, че видях планове за инвестиции – някои в изпълнение, други – в процес на планиране. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
Предприятието „Рубин” в Плевен произвежда стъклени опаковки. Стойността на газа в себестойността на продукцията му е около 25%. Фирмата планира да инвестира 50 млн. лв. в нов цех, който ще удвои производствения й капацитет и ще разшири асортимента на произвежданите изделия. Очаква се новата мощност да бъде пусната в експлоатация през есента. Така компанията не планира съкращения на персонала си, а пренасочването му към новата мощност.
Тракия глас – България произвежда домакинска стъклария и плоско стъкло. Общата инвестиция в Търговище е в размер на 500 млн. долара, от които 120 млн. – за въвеждането на нова технология за производство на плоско стъкло – флоат. До няколко месеца предстои пускането в редовна експлоатация на нов завод за автомобилни стъкла, който сега работи пробно. Делът на газа в енергийния микс на компанията е 35-40%.