fbpx Гроздето тази година е с много високи качества | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Гроздето тази година е с много високи качества

Виненото грозде тази година е с изключително високи качества за създаване на добри вина и очакванията за реколтата да да достигне 250 хил. т. за разлика от едва 192 хил. т. през миналата година. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков в пловдивското село Песнопой, където откри модернизирана винарна.

Министърът припомни, че за специфична подкрепа на уязвими сектори ще се отделят 13 % от директните плащания, което ще даде тласък на приоритетните за страната ни производства. „Много е трудно за един производител да стъпи на големи международни пазари, каквито са Китай и Русия например. Затова трябва да има уеднаквяване на качествата на вината и това качество да бъде постоянно във времето“, категоричен бе министърът. По тази причина държавата планира да осъществи мащабна международна кампания по популяризиране не само на българските вина, но и на останалите традиционни продукти, към които има интерес.
За първите 6 месеца на годината износът на български вина бележи ръст от 5.4%, което е 27 млн. литра, като основните дестинации са Русия, Китай и Западна Европа.