fbpx Интерес към местния добив на газ и нефт | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Интерес към местния добив на газ и нефт

Интерес към местния добив на газ и нефт

етикети

 Три компании са закупили документи за участие в конкурса за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок „Терес“ в Черно море. По-малко от месец след началото му, конкурсът предизвика интерес на две европейски и една американска фирма, които са сред лидерите в бранша. Това дава оптимизъм, че процедурата ще приключи успешно. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който откри първата регионална газова конференция „Газови перспективи“.

Значителни надежди за увеличаване на местния добив се възлагат и на проучванията в Блок „Хан Аспарух“, където работи консорциум между Тотал, ОМВ и Репсол. Конкурсното изискване за минимална работна програма бе за 1 сондаж на 5 хил. м. дълбочина, докато спечелилият титуляр ще направи два сондажа – на 5 и на 6 хил. м., съобщи Добрев. Така това проучване може да се превърне в една от най-големите инвестиции в България – между 1 млрд. лв и 1 млрд. евро, поясни още министърът.
В края на миналата година правителството взе решение и за обявяване на конкурс за търсене и проучване в Блок „Света Марина“. Очаква се публикуването на обявата в Официалния вестник на ЕС за конкурс за проучване в Блок „Света Марина.
Така на практика цялата черноморска територия на България ще се проучва, което в средносрочна перспектива ще намали значително зависимостта ни от външни доставчици.
Местният добив е с 35% по-евтин от вноса и увеличаването му влияе пряко върху конкурентоспособността на икономиката и жизнения стандарт на битовите потребители.

Facebook коментари