fbpx Интернет потребителите носят негативи върху околната среда | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Интернет потребителите носят негативи върху околната среда

Макар да не го осъзнаваме, времето, което прекарваме в интернет сърфиране носи своите негативни последици за околната среда. Според проведено проучване, интернет потребителите консумират средно по 130 кг въглерод годишно – еквивалентът на 740 км, изминати с автомобил, което може да се компенсира със засаждането на четири дървета.

Малко преди Деня на Земята (22 април) беше пуснат нов плъгин за Google Chrome, с помощта на който потребителите могат да научат колко енергия консумират онлайн, като изчислят дигиталния си въглероден отпечатък и това, впоследствие, да ги накара да се замислят за ежедневната си енергийна ефективност.

Новият плъгин за Chrome е инициатива на Johnnie Walker®, в партньорство с Earth Day Network, като целта е да стимулира хората да предприемат една малка, но важна крачка за опазването на природата.

Earth Day Network е глобално движение, посветено на това да вдъхновява и предизвиква идеи, да мотивира и да подхранва желанието на хората да предприемат действия по различни екологични проблеми.

Чрез измерване на онлайн потреблението в продължение на четири седмици, плъгинът калкулира годишната консумация на енергия на потребителя. За да компенсира разхода, Johnnie Walker ще засади до 75,000 дървета – като част от инициативата Canopy Project на Earth Day Network, по която от 2011 г. насам са засадени повече от три милиона дървета в обезлесени райони като Източна Африка.

Майкъл Торнтън, изпълнителен директор на компанията Carbon Analytics, която помага на бизнеса да управлява негативния ефект върху околната среда, работи с Johnnie Walker по разработката на Earth Mode и споделя, че на хората понякога им е трудно да разберат как ползването на интернет създава въглероден отпечатък.

Ето какво обяснява той: “Всеки път когато използваме уебсайт или браузваме в интернет, се изразходва голямо количество енергия за събирането на съответните данни. А когато това се случва непрекъснато по целия свят, се създава сериозен въглероден отпечатък. Плъгинът Earth Mode е лесен за приложение калкулатор, който ни помага да установим размера на този отпечатък. Всеки може да види собствения си въглероден отпечатък, указан като еквивалента на ежедневни дейности, като ползване на микровълнова печка, шофиране или летене със самолет.”