fbpx IONIQ 5 на Hyundai е коренно различен | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

IONIQ 5 на Hyundai е коренно различен

Днес дебютира IONIQ 5: новият изцяло електрически CUV на Hyundai по време на онлайн световно премиерно събитие. Като първият модел в новата марка IONIQ на Hyundai, посветена на изцяло електрически автомобили (EV), IONIQ 5 поставя еталон за предефиниране на начина на електрическа мобилност с футуристична концепция и иновативни функции.

IONIQ 5 е изграден върху специалната електрическа платформа на Hyundai, наречена Electric-Global Modular Platform (E-GMP), която позволява да има уникални пропорции като удължено междуосие. 

Нова ера при дизайна

Прогресивният дизайн на IONIQ 5 представлява отклонение от наложените стандарти, изследвайки нова свобода на дизайна, предлагана от специална платформа за EV автомобили. Като духовен наследник на Hyundai Pony, първият сериен автомобил на компанията, IONIQ 5 венчае 45-годишното пътешествие на Hyundai, за да стане част от начина на живот на клиентите, създавайки връзка между миналото към настоящето и бъдещето. Това е предефинирането на вечния дизайн, тема, която ще се разширява с нарастването на гамата на IONIQ.

Предната част на автомобила е оборудвана с първия капак на Hyundai, който минимизира наличието на фуги между панелите за оптимална аеродинамика. Предната броня е дефинирана от привличаща вниманието V-образна форма, включваща отличителни дневни светлини (DRL), които осигуряват светлинен подпис, уникален за IONIQ 5. Тези малки пикселовидни модули могат да бъдат намерени и в задната част на автомобила.
Отстрани дръжките на вратите се сливат с купето като автоматично излизат при нужда, за да се осигури изчистен дизайн и подобрена аеродинамична ефективност. 

Аеро-оптимизираните джанти допълнително повтарят темата за дизайна и се предлагат в диаметър от 20“, най-големите джанти, монтирани някога на Hyundai. Те допълват съвършените пропорции на IONIQ 5, оптимизирани за E-GMP на Hyundai.

Темата „Living Space“ преминава през целия интериор, най-вече въплътена от универсалната подвижна централна конзола, която може да се плъзне назад с цели 140 мм. Тя, заедно с равния под, където се съхраняват батериите, позволява по-голяма свобода на движение в автомобила.

Мощно електрическо задвижване, подходящо за всеки клиент

IONIQ 5 се предлага с набор от мощни електрически конфигурации, които отговарят на нуждите на мобилността на всеки клиент, без компромиси с динамиката. Клиентите могат да избират измежду две опции за батерия: 58 кВч или 72,6 кВч, като и две разпределения на електрически двигатели, или само със заден двигател, или с преден и заден двигател. Всички варианти осигуряват изключителен електрически пробег и осигуряват максимална скорост от 185 км/ч.
В горната част на гамата електрически двигатели има опция за задвижване на всички колела (AWD), съчетана с батерия с капацитет 72,6 кВч, произвеждаща комбинирана мощност над 300 к.с. и 605 Нм въртящ момент. Тази конфигурация може да ускори от 0 до 100 км/ч за 5.2 сек.

Когато е оборудван със задно предаване (2WD) и батерия с капацитет 72,6 кВч, максималният пробег на IONIQ 5 ще бъде около 470 ~ 480км, в съответствие със стандарта за хармонизирана лека процедура за тестване на леки превозни средства (WLTP).

Ултра бързо зареждане на батерията заедно с иновативната функция Vehicle-to-Load (V2L)

E-GMP на IONIQ 5 може да поддържа инфраструктури за зареждане 400V и 800V. Платформата предлага 800V възможност за зареждане като стандарт, заедно с 400V зареждане, без да са необходими допълнителни компоненти или адаптери. Системата за зареждане е първата патентована в света технология, която управлява двигателя и инвертора, за да увеличи до 800V съвместимост на зареждане.

Със зарядно устройство с мощност 350 кВ, IONIQ 5 може да зарежда от 10 до 80 процента само за 18 минути. Потребителите на IONIQ 5 трябва да зареждат автомобила само за пет минути, за да получат 100 км пробег, според WLTP.
IONIQ 5 предоставя и иновативна функция V2L, която позволява на клиентите свободно да използват или зареждат всякакви електрически устройства, като електрически велосипеди, скутери или къмпинг оборудване, превръщайки IONIQ 5 в зарядно устройство на колела.

Функцията V2L може да достави до 3,6 кВ мощност. Портът V2L се намира под седалките на втория ред и може да се активира, когато IONIQ 5 е включен. Втори V2L порт е разположен на порта за зареждане от външната страна на автомобила. Използвайки конвертор, клиентите могат да зареждат мощно електрическо оборудване. Външният порт осигурява захранване дори когато автомобилът е изключен.

Иновативна свързаност и помощ за водача за безопасност и удобство

IONIQ 5 безпроблемно интегрира усъвършенствани технологии за подобрено цифрово потребителско изживяване. Интериорът е доминиран от двоен напълно конфигурируем дигитален кокпит. Съставен от 12“ сензорен дисплей на развлекателната система и 12“ дигитален клъстер, който може да бъде персонализиран според нуждите на клиентите.

За първи път в Hyundai, IONIQ 5 разполага с дисплей с виртуална реалност (AR HUD), който по същество превръща предното стъкло в дисплей.