fbpx ИТ бизнесът иска от държавата нови 10 технологични училища | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

ИТ бизнесът иска от държавата нови 10 технологични училища

Без дигиталната трансформация, която се осъществява от нас, в следващите 10 години нито един друг сектор от българската икономика няма да бъде конкурентоспособен. Това послание отправиха изпълнителните директори на софтуерните компании - членове на БАСКОМ и ИКТ Клъстер - Варна. Те проведоха обща среща във Варна, където се състоя традиционният есенен дискусионен формат на БАСКОМ. На нея присъства и кметът на града Иван Портних.

Като регионалната организация, която движи визията за развитие на ИКТ общността във Варна, представи ИКТ Клъстер -а неговият председател Емил Цанков. Той очерта инициативите на организацията през последната година: развитие на бранда на ИКТ Клъстер -а, създаване на ICT Corner в Икономическия и Техническия университети, надграждането му с ICT Collaboration Space в Техническия университет, месечни срещи на софтуерните компании, университети, НПО-та и публична администрация, подпомагане на изграждането на Информационен център за бежанците от Украйна, съвместни инициативи с другите клъстери и асоциации, развитие на експерименталната програма за ученически практики, провеждани 10 дни в 10 фирми, паралелно със стажантските програми и стипендии.

„Не можем да очакваме добро образование по информационни технологии, без да си даваме сметка, че 40% от учениците са функционално неграмотни“, сподели Наталия Митева, член на УС на БАСКОМ. Тя обобщи положителните резултати от програмите, в които участва асоциацията: Приложен програмист и „Обучение за ИТ умения и кариера“, както и активностите по линия на професионално образование и обучение, където БАСКОМ е ангажирана с експертиза в Консултативния съвет към МОН, в обсъждането на законодателни промени, в актуализиране на списъка с професиите, изпитните програми и учебните планове, както и в методологията за подбор на 24-те Центъра за високи постижения в професионалните гимназии, за които са заделени над 70 млн. лв. по Националния план за възстановяване и устойчивост.