fbpx Издържа ли домашната Wi-Fi мрежа на "новата нормалност"? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Издържа ли домашната Wi-Fi мрежа на "новата нормалност"?

Издържа ли домашната Wi-Fi мрежа на "новата нормалност"?

„Новото нормално“ в което живеем, повлиява сериозно всички аспекти на живота ни. Милиони хора по света промениха своето ежедневие – от децата, които посещават виртуално училище, провеждат онлайн занятия и ограничават времето, прекарано навън, през откриването на нови начини за поддържане на здравословен начин на живот и отдалечената работа, до видео разговорите с близките хора. 

Тъй като от всички нас се изисква да останем у дома и да ограничим излизанията до абсолютно наложителните, трябва да се приспособим към някои значими промени, сред които – да продължим да изпълняваме нашата работа от 9 до 5 вкъщи, да поддържаме връзка с колеги и клиенти и да създадем продуктивна работна среда.

„Днес подемът на дистанционната работа е изключителен и това е причина за намаляване на времето, за което усвояваме нови знания. Милиони хора в света са под натиск да получат у дома всичко необходимо, което да им позволява да изпълняват успешно своите професии, а бизнесът да продължи да се развива нормално“, споделя Нийл Пател, директор „Маркетинг и бизнес развитие“ за Европа в D-Link.

В същото време животът и работата под карантина ни разкриват колко сме зависими от технологиите. За да изпълняваме нашата работа безпроблемно, ние се нуждаем повече от всякога от нашите компютри, лаптопи, интернет свързаност, видеоконферентни инструменти и смартфони. А когато работният ден приключи, разчитаме на същата тази свързаност, за да гледаме нашите любими телевизионни предавания онлайн, да поддържаме връзка със семейството и приятелите чрез социалните мрежи и да се свързваме онлайн със света и обществото извън нашите домове.

Това дава сериозно отражение и върху домашната мрежа. Ако досега сме я ползвали главно за сърфиране в интернет, връзка с приятели в социалните мрежи и гледане на филми онлайн, в настоящата ситуация тя трябва да поема успешно и допълнителното натоварване, което ѝ оказваме. По тази причина е неизбежно качеството на връзката и безпроблемната работа на домашната Wi-Fi мрежа да пострадат и от време на време всички ние да изпитваме в различна степен загуба на сигнал, буфериране и накъсване на видеоразговорите.

„Стоенето у дома ще продължи и в близкото бъдеще, което означава, че ние пък ще продължим да разчитаме повече от всякога на нашите домашни Wi-Fi мрежи и умни домашни екосистеми, за да ни предоставят свързаност и да ни развличат. Това ще ни накара също така да постигнем по-задълбочени познания за нашите домашни мрежи и за това как можем да поддържаме тяхната оптимална производителност“, коментира Нийл Пател.

В този смисъл е разбираемо, че едно от основните притеснения на работещите от вкъщи е дали Wi-Fi мрежата или интернет връзката ще се справят с броя на свързаните устройства и дали буферирането и загубата на сигнал няма да повлияят зле на начина, по който изпълняваме работните си задачи.

Още преди COVID-19 да бъде обявен за глобална пандемия, експертите на D-Link Европа провеждат проучване, чиято цел е да се установи какъв процент от жителите на Европа са зависими от домашната си Wi-Fi мрежа, как изглежда съвременната домашна мрежа и дали знаем как да я поддържаме правилно. Получените данни дават ясна картина за използването на Wi-Fi от времето преди пандемията. Според тях 30% от хората на Стария континент вярват, че сърфирането в интернет заема най-голям дял от Wi-Fi потреблението у дома. Около 1/3 (30%) пък смятат, че гледането на техните любими ТВ програми онлайн потребява по-голямата част от честотната лента, с която разполагат. И за разлика от днешната „нова нормалност“, преди пандемията само 6% отговарят, че онлайн работата от вкъщи е най-големият консуматор на данни.

Проучването на D-Link установява също, че най-свързаните устройства у дома са смартфоните. Над 92% от домакинствата твърдят, че имат един или повече телефона, свързани към домашния рутер по всяко време. На второ място по свързаност се нареждат компютрите (87%) с едно или повече свързани към рутера устройства и на трето място са таблетите със 70 на сто.

Заедно с това 66% от европейците признават, че разбират кога работата на тяхната домашна Wi-Fi мрежа страда поради броя на свързаните устройства. „Това ни кара да вярваме, че никога досега домашната Wi-Fi мрежа не е била тествана толкова усилено както днес, когато цели домакинства работят, играят и гледат предавания на живо, ползвайки една и съща връзка“, коментира Нийл Пател.

Според данните от проучването, 20 на сто от европейците споделят, че не знаят какви са основните стъпки при решаване на проблемите на тяхната домашна Wi-Fi мрежа. Нещо повече, една четвърт от анкетираните не са напълно убедени какво всъщност представлява домашният рутер. „Тъй като ролята и значението на домашната мрежа ще продължават да нарастват през следващите седмици и месеци, сега е време потребителите да научат настройките на мрежата си и да разберат какво могат да направят, за да се възползват максимално от нея“, съветват експертите на D-Link.

„Добрата Wi-Fi връзка е ключова за работата от дома, но има и други важни неща, които също трябва да вземете предвид. Използвайки модерните приложения като Google Suite или Office 365 при работата си от вкъщи, неусетно пренебрегвате някои малки елементи от работния процес, като например това да правите редовни почивки“, допълват от D-Link. Създаването и придържането към определена рутина е също толкова важно, колкото и създаването на обособена работна среда. Вмъкването на няколко физически упражнения в работния ден си заслужава да се обмисли – дори и нещо толкова просто, като да правите обиколка на хола, да се движите и да практикувате стречинг, има своите терапевтични ползи.

А за да се подобри интернет свързаността у дома и да се поддържа тя на високо ниво, са необходими само няколко малки, лесни и бързи промени към ежедневните ИТ настройки:

● Следете и минимизирайте броя на свързаните устройства
● Разберете какви онлайн дейности изискват повече данни от останалите
● Поставете своя рутер на възможно най-централното място у дома
● Уверете се, че вашият рутер е осъвременен с най-новия фърмуеър  (идентифицирайте възрастта на съществуващия рутер и проучете възможностите за актуализация до по-нов модел)

Ако управлявате бизнес или работите от вкъщи например, можете да помислите също така за разделяне на работния от домашния интернет трафик. Един от начините за това е използването на специален SSID за всеки от тях и прилагането на ограничения за честотната лента – една за лична и друга за бизнес употреба (по-широка честотна лента и по-добро ниво на услугите). Това ще предотврати например възможността децата да „завземат“ цялата честотна лента за своята игра в момент, когато вие провеждате важен за бизнеса конферентен видеоразговор.

Днес милиони хора по целия свят привикват към новото си ежедневие и адаптират технологиите към начина си на живот и работа от дома, което бързо се превръща в приоритет. Изисквайки все повече от нашата домашна Wi-Fi мрежа, ние имаме възможността да научим повече за това как технологиите могат да бъдат подобрени, за да отговорят на изискванията ни днес и утре.

И не на последно място, разграничаването на работата от личния живот в домашни условия е част от предизвикателството на днешния ден, а причината е, че те стават взаимно преплетени повече от всякога.