fbpx Италия е най-предпочитаната дестинация за почивка през празниците | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Италия е най-предпочитаната дестинация за почивка през празниците

етикети

Изхарчените средства с карти Visa, издадени от български финансови институции в търговски обекти извън страната, нарастват с над 13% в периода между 19 април 2014 г. и 6 май 2014 г. спрямо същия период на изминалата година и достигат стойност от над 11 млн. евро. Броят на направените покупки надхвърля 179 000, което е с 14% повече спрямо 2013 г. Източник на положителните данни е статистиката на Visa Европа за България, която включва само разплащания лице в лице, извършени на POS терминали.

Най-предпочитаната дестинация от българите за Великденските и майските празници през 2014 г. е Италия. Там родните потребители са похарчили над 1,5 милиона евро с карти Visa. Тази сума е по-висока в сравнение с всички останали държави в света, а броят на покупките, с който е достигната, надхвърля 15 000. В сравнение с 2013 г., тези цифри отчитат 19% ръст в общия потребителски разход на българите и 15% увеличение в броя на осъществените от тях покупки.

Освен Италия, значителна употреба на български карти Visa е регистрирана в четири други държави – Гърция, Франция, Турция и Великобритания. Гърция е на второ място като най-предпочитана дестинация за Великденските празници с над 8 500 трансакции с български карти Visa и общ потребителски разход повече от 895 хил. евро. Във Франция са обработени над 13 хил. трансакции на стойност, надхвърляща 882 хил. евро. Най-висок брой покупки от българите с карти Visa е регистриран във Великобритания – почти 24 000, а общата стойност на средствата изхарчени там надхвърля 790 хил. евро.

В съседна Турция българите са направили близо 8 000 покупки на обща стойност от 585 хил. евро, което съставлява ръст от над 30% в общия потребителски разход и 29% в броя на направените покупки в сравнение с предходната година.

Извършените в тези четири страни трансакции съставляват близо 30% от общия брой трансакции, осъществени с карти Visa по време на празниците, и достигат стойност от над 3,3 млн. евро.